Rodna godina foto:gminfo.rs

  PUNI AMBARI

Ova godina, čini se,najviše je pogodovala travnatim površinama, ali i kukuruzu, jer su silažne količine, ove jeseni, znatno veće nego uobičajeno.

Silaža kukuruza se ove godine radi malo pre optimalnog roka, ali, i količine koje se žanju su znatno veće nego uobičajene…

- Kao dobra godina se računa svaka koja na hektar zasejanog kukuruza “da“ tri vagona silažne mase. Ove godine, na hektaru kukuruza, količina mase je, u proseku, oko pet vagona - govori Željko Jeremić, jedan od poljoprivrednika iz pranjanskog kraja, koji i uslužno vrši siliranje kukuruza.

foto:gminfo.rs

Iako je godina bila izuzetno pogodna za rast i razvoj kukuruza, ratari se, ipak, susreću i sa problemima  prilikom žetve.

- U smenjivanju kišnog i sušnog perioda, dešava se da se stvore problemi tokom samog siliranja. Naime, ako je kukuruz dovoljno sazreo, a dan je sunčan, silaža je ekstremno suva, a opet, ako je kukuruz još zelen, a tokom siliranja pada kiša, rad je, praktično, nemoguć, tako da i u idealnim prinosima ima problema- dodaju poljoprivrednici.

Prema procenama ratara iz rudničko-takovskog kraja, siliranje kukuruza će se  odvijati još, najviše 10 dana, do dve sedmice, jer je kukuruz, usled  bujne vegetacije, sazreo pre uobičajenog roka.

 

 

 

 

Goran Trifunović 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top