DODOLE foto:gminfo.rs

SAHARA


Poljoprivrednicima rudničko takovskog kraja, ovih dana veliki problem predstavlja sušni period koji traje, već gotovo mesec dana.

Kasne zimske padavine i prolećne kiše za poljoprivrednike predstavljaju pravo blago. Za poljoprivrednike našeg kraja to blago je ove godine izostalo, što će, već je izvesno stvoriti velike probleme u ovogodišnjoj poljoprivrednoj proizvodnji, a što će se, poput “domino efekta” odraziti i na cene većine proizvoda.

- Meteorolozi najavljuju zahladjenje i kišu do kraja nedelje, ali, ukoliko bude drugačije, posledice će biti nesagledive. Naime, i jesenas smo imali dug sušni period, snežni pokrivač se nije zadržao dugo, ali ova prolećna suša je samo dodatno pogoršala stanje. Vreme je da se seje krompir i ostale ratarske kulture, voće je procvetalo i sada mu treba kiše, pogotovo onim vrstama koje prve stižu na rod, treba pripremiti zemlju za setvu kukuruza, dok o stanju trave i pšenice ne treba ni trošiti reči. Osim nedostatka padavina, zemlju dodatno isušuje i čest i jak prolećni vetar, što doprinosi opštem lošem stanju zemlje i zasejanih useva - kažu agronomi za naš portal.

 

Poljoprivrednici su saglasni da najveći problem preti ratarskim kulturama, gde je navodnjavanje nemoguće, dok je voće u boljoj poziciji, jer je na većini parcela, naročito na većim površinama, postavljen sistem navodnjavanja.


Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top