Problemi proizvođača kajsija

ilustracija ilustracija foto:pixabay.com/Olga1205

ŠTA SA „ŽUTIM ZLATOM“?


U najvećem jeku berbe i otkupa kajsije, proizvodjači se susreću sa mnogobrojnim problemima, koji im, u najvećoj meri priredjuju otkupljivači, odnosno, hladnjačari.

Kao da proizvodjačima nije bilo dosta prolećnih mrazeva, gradonosnih oblaka i ostalih elementarnih nepogoda, već su, i u završnoj fazi, morali da ih snadju problemi.

- Otkupljivači, odnosno, hladnjačari su, praktično, prestali kampanju otkupa, jer, kako kažu, na tržištu je nedostatak gajbica. Mi, proizvodjači, naprotiv, mislimo da se radi o klasičnom „spinovanju“, odnosno, namernom obaranju cene. Počeli su otkup sa cenom od 35 dinara za kilogram, a sada su je oborili na svega 20 dinara. Mislimo da se radi o klasičnoj uceni, da ne kažemo, prevari, ali, tako je, kako je - kazuje za naš portal jedan proizvodjač kajsije iz Miokovaca kod Čačka, sela koje slovi za srpsku „prestonicu“ ovog voća, jer se kajsija u ovom selu gaji na oko 250 hektara, a prosečan godišnji prinos je oko tri i po hiljade tona.

Prema svemu sudeći, ove godine ćemo se sladiti džemom i slatkim od kasjija, a zimus nazdravljati dobrom kajsijevačom.

 

G. Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top