Otkup šljiva foto:gminfo.rs

BIĆE RAKIJE...


Za berbu je stigla sorta šljiva „čačanska rodna“, odnosno, nekadašnja „ranka“, ali proizvodjači iz rudničko - takovskog kraja nisu zadovoljni ni otkupnom cenom, ni samom organizacijom kampanje.

U predizbornim kampanjama, političari, izmedju ostalog, običavaju da kažu da „Srbija treba da se plavi od šljiva“. Tako i jeste, ali, samo kod poljoprivrednika, a i to je pitanje do kada.

- Šljiva je ove godine dobro rodila, i uprkos lošim vremenskim uslovima i nepogodama, opstala je i stigla na rod. Čini mi se da je bolje da nije... Retki otkupljivači iz našeg kraja šljivu plaćaju kilogram ovog voća svega 10 dinara, a i to čine nerado. Prema mojoj računici, kada platim berače i gajbice, ostaje mi pet dinara po kilogramu. A, gde je sve skuplja nafta, gde je hemija, gde rad - pita se glasno jedan od većih proizvodjača šljiva iz takovskog kraja.

Većina poljoprivrednika nije spremna da uopšte priča za medije, a pogotovu da im se pominje ime. Ipak, svi su saglasni u oceni da će ogromna većina ovogodišnjeg roda završiti u kacama, pa potom u kazanima.

- Možda sam malo grub, ali, čini mi se da će poljoprivrednici sledećih godina masovno vaditi svoje šljive. Već duže vreme ovo voće nije na ceni, a nije, izgleda, atraktivno ni otkupljivačima, pa se svake godine peče sve više rakije. Ipak, i to ima svoju cenu, pa je i cena rakije pala, čak i na 300 dinara za litar. Koja je to računica - pita se jedan voćar „s one strane“ Rudnika.

Voćare brine i podatak da se kilogram „čačanske lepotice“ neće plaćati više od 35 dinara, ali, čini se da je i to na „dugom štapu“.

 


Goran Trifunović, gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top