Obavezna upotreba plašilica prilikom kosidbe

Obavezna upotreba plašilica prilikom kosidbe foto: Lovačko udruženje Vojvoda Milan Obrenović

Lovačkom udruženju „Vojvoda Milan Obrenović“ ovih dana stiže povećan broj poziva upućenih od strane meštana sela milanovčke opštine i vlasnika poljoprivrednih imanja koji primećuju oštećenja na divljači nastala u toku košenja livada i voćnjaka.

 

U vreme poljoprivrednih radova, koji su sada u jeku, lovišta su puna podmlatka skoro svake vrste divljači, saznajemo u Lovačkom udruženju „Vojvoda Milan Obrenović“

- S obzirom da se divljač skriva i gnezdi u livadama i voćnjacima, najviše evidentiranih gubitaka ima na pernatoj divljači (fazan, jarebica), lanadima i zečevima. Svake godine tokom maja i juna svedoci smo unakaženih i povređenih lanadi, mladih zečeva, jarebičinih i fazanskih pilića i koka. Ova dešavanja su uglavnom izazvana nekorišćenjem plašilica na poljoprivrednim mašinama tokom kosidbe i žetv - kaže Zoran Adamović, upravnik lovišta Takovo.

Zakon o divljači i lovstvu, članom 13. jasno definiše da je zabranjeno vršiti kosidbu i žetvu poljoprivrednim mašinama koje nemaju plašilice.

- Postoji više tipova plašilica koje su se pokazale kao veoma efikasne na uzbunjivanju divljači. Naravno, nisu ni plašilice 100 odsto sigurne da će isterati divljač, ali će procenat uništenja divljači sigurno biti daleko manji - kaže Adamović.

U Udruženju ističu ukoliko se pronađu mladunci, potrebno ih je preneti u susednu parcelu na kojoj će ih majka po okončanju kosidbe pronaći, ali ih nikako ne dirati golim rukama, već rukavicama ili ih preneti busenom trave.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

 

 

 

 

 

 

Go to top