Nastavak ulaganja u poljoprivredu

Nastavak ulaganja u poljoprivredu foto:Opština Gornji Milanovac

Kovačević: Opština Gornji Milanovac će u ovoj godini direktno investirati 50 miliona dinara u poljoprivrednu proizvodnju


Predsednik opštine Dejan Kovačević, danas sa poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije naše opštine, potpisao ugovore o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

Milka Nedeljeković je u ime Kancelarije za poljoprivredu pozdravila prisutne i tom prilikom istakla da je Opština Gornji Milanovac izdvojila 50 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivrede i ta sredstva će biti raspoređena na sva sela u našoj opštini.

- Trudićemo se da saslušamo sve vaše predloge, ideje i da vam pomognemo da vašu poljoprivrednu proizvodnju podignete na viši nivo - rekla je Nedeljković.

 

Predsednik opštine Dejan Kovačević, obraćajući se poljoprivrednim proizvođačima, istakao je da Odlukom o budžetu opštine Gornji Milanovac za 2017. godinu, a na ime mera podrške ruralnom razvoju opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 39.800.000 dinara, od čega je 39.600.000 dinara namenjeno za subvencije poljoprivrednim gazdinstvima, a 200.000 dinara za dotacije nevladinim organizacijama.

 

 

- Takođe, Odlukom o budžetu opštine za 2017. godinu, na ime podrške za sprovođenje poljoprivedne politike u lokalnoj zajednici, opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 5.900.000 dinara. Kada napred navedenim sredstvima dodamo i 4.300.000 dinara koja su opredeljena za realizaciju Projekta upotrebe organskih đubriva u poljoprivredi, opština Gornji Milanovac će u ovoj godini direktno investirati 50.000.000 dinara u poljoprivrednu proizvodnju. Ovih 50 miliona dinara nije presedan, već ćemo gledati da i u narednim budžetima opredelimo još više sredstava, u zavisnosti šta vama bude potrebno - rekao je Kovačević i podsetio da je Javni konkurs za dodelu podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi za 2017. godinu raspisan je 27. aprila 2017. godine i do sada je podneto ukupno 624 zahteva.

On je istakao da je do danas potpisano 45 ugovora o dodeli podsticajnih sredstava na osnovu kojih je poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno ukupno 5.449.857,00 dinara, a  danas su potpisana nova 123 ugovora ukupne vrednosti 7.047.766 dinara.

- Cilj dodele podsticajnih sredstava je podizanje konkurentnosti proizvodnje, stvaranje tržišno održivog proizvoda i podizanje standarda života poljoprivrednih proizvođača u ruralnoj sredini, kroz povećanje i stabilnost dohotka poljoprivrednih gazdinstava. Najveće interesovanje i ove godine vlada za ulaganje u sisteme za navodnjavanje, podizanje zasada voća, kao i nabavku kvalitetnih grla junica i jagnjadi. Najveća pojedinačna subvencija ove godine je 400 000,00 dinara za nabavku traktora. Želim da nam pomognete sa predlozima kako da osmislimo subvencije za naredne godine. Pripremićemo određene upitnike koje ćete popunjavati kako bi znali šta je dobro, a šta treba menjati. Moja poruka svima vama je da nastavite da ulažete u poljoprivredu, a naš zadatak je da budemo vaša podrška na koju uvek možete da računate - rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.

Opština Gornji Milanovac će nastaviti sa programom subvencija u poljoprivredi, sve do utroška sredstava.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

 

 

 

 

 

 

Go to top