Šteta od grada preko 300 miliona dinara

Šteta od grada preko 300 miliona dinara foto: gminfo.rs

Na danas održanoj 26. sednici Opštinskog veća usvojen je Izveštaj o proceni štete nastale kao posledica elementarne nepogode koja je 12. avgusta 2017. godine pogodila deo teritorije opštine Gornji Milanovac.

- Odeljenje za inspekcijske poslove i Kancelarija za poljoprivredu formirali su komisije koje su od subote na terenu. Prema preliminarnom izveštaju, popisana su 323 poljoprivredna gazdinstva i 760 hektara obradive površine na kojoj je pričinjeno 82 odsto štete. Do sada utvrđena šteta iznosi više od 300 miliona dinara, rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i dodao da je grad koji je u subotu pogodio neke delove naše opštine nezapamćen od kada se ova pojava evidentira na ovom području.

foto: Kabinet predsednika opštine

- Ovaj grad je izazvao nesagledive posledice. Mi ćemo se sa ovim izveštajem obratiti za pomoć Vladi Republike Srbije, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i Ministarstvu za poljoprivredu. Zajednički ćemo pomoći u prevazilaženju štete. Ne možemo otkloniti ili nadoknaditi svu štetu, jer su u pitanju ogromna sredstva kojih u budžetu nemamo.

U subotu, 12. avgusta, na teritoriji opštine Gornji Milanovac je, kako navodi predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, dejstvovalo 14 protivgradnih stanica i ispaljene su 53 rakete.

- Grad je bio veličine graška, a da nisu delovale protivgradne stanice bio bi još veći. Mi smo na početku godine kupili 51 raketu sredstvima iz budžeta, renovirali protivgradne stanice i plaćamo deo naknada strelcima. U saradnji sa drugim opštinama moramo da pokrenemo ozbiljnu raspravu oko toga šta je potrebno da se ovakve nesreće više ne dešavaju. Verovatno je potrebno potpisati i međudržavni sporazum Srbije i BiH, jer nevreme na ove prostore uglavnom dolazi iz pravca BiH i reke Drine, rekao je Kovačević i istakao da ni protivgradna zaštita nije 100 odsto efikasna.

- Protivgradna zaštita je efikasna nekih 70 odsto, ali postoje subvencije za protivgradne mreže za zasade voća i povrća, kao i za osiguranje. Naši poljoprivredni proizvođači su ove subvencije koristili u maloj meri, pa su ove godine samo četiri domaćinstva koristila subvencije za osiguranje. Sledeće godine ćemo opredeliti veći iznos sredstava za osiguranje, a iz budžeta opštine ćemo izdvojiti i solidarnu pomoć oštećenima u ovom nevremenu i predložićemo da se i u 2018. godini ne naplaćuje porez na poljoprivredno zemljište, zaključio je Kovačević.

 

gminfo.rs/Kabinet predsednika opštine

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

 

 

 

 

 

Go to top