Novih 125 Ugovora o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi

Novih 125 Ugovora o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi foto: Kabinet predsednika opštine Gornji Milanovac

Danas je u sali opštine Gornji Milanovac 125 poljoprivrednih proizvođača sa teritotije naše opštine potpisalo Ugovore o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi koje im je uručio predsednik oštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

- Vaše prisustvo u ovolikom broju je pokazatelj da smo bili u pravu kada smo duplirali budžet za poljoprivredu u 2017. godini i opredelili 50 miliona dinara za ovu oblast. Mogu da vam najavim da će i u 2018. godini agrarni budžet iznositi 50 miliona dinara. Ove godine je, do sada, primljeno 1307 zahteva. Danas ćemo potpisati 125 ugovora preko 3,7 miliona dinara. Najveće interesovanje i ove godine vlada za ulaganje u sisteme za navodnjavanje, podizanje zasada voća, kao i nabavku kvalitetnih grla junica i jagnjadi. Najveća pojedinačna subvencija ove godine iznosi 400 hiljada dinara za nabavku traktora. Drago mi je što smo počeli sistemski da ulažemo u poljoprivredu- rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i najavio da će do kraja meseca naš opštinu posetiće i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

foto: Kabinet predsednika opštine Gornji Milanovac

- Sa njim ću razgovarati i o subvencijama ministarstva poljoprivrede za 2018. godinu, ali ćemo tražiti i smernice koje subvencije treba opština da daje. Sredstva za osiguranje su vrlo malo korišćena ove godine, pa pozivam poljoprivredne proizvođače da više koriste ta sredstva i osiguraju svoja gazdinstva jer je nemoguće nadoknaditi svu štetu koja nastane usled elementarnih nepogoda. Moramo pojedinačno sami da brinemo o tome, opština je preuzela prvi korak sa subvencijama za osiguranje, a na vama je da osigurate svoja domaćinstva- zaključio je Kovačević. 

Milka Nedeljković iz Kancelarije za poljoprivredu ističe da je do danas potpisano 614 ugovora o dodeli podsticajnih sredstava na osnovu kojih je poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno preko 28 miliona dinara.

foto: Kabinet predsednika opštine Gornji Milanovac

- I ove godine opština Gornji Milanovac izdvaja značajna sredstva od 2 miliona dinara za kalcifikaciju zemljišta. 200 hiljada dinara opredeljeno je za hemijsku analizu zemljišta, dok je 1,8 miliona dinara izdvojeno za nabavku krečnog materijala za popravku ph vrednosti zemljišta (smanjenja kiselosti). Hemijska analiza zemljišta je urađena, dobili smo rezultate i u narednih nekoliko dana će biti raspisana javna nabavka za krečni materijal. Zahtev je podnelo 81 registrovano poljoprivredno gazdinstvo i njima će, srazmerno analizi zemljišta, biti raspoređen krečni materijal- istakla je Milka Nedeljković.

U narednih nekoliko dana u Kancelariji za poljoprivredu biće potpisano još 55 obrađenih ugovora.

 

gminfo.rs/ Kabinet predsednika opštine Gornji Milanovac

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top