Vreme za prihranu - Đubriva ima, ko hoće i može

Vreme za prihranu - Đubriva ima, ko hoće i može foto:gminfo.rs

Pretprolećni dani uvek su bili predvidjeni za bacanje veštačkog djubriva, a tako je i ove godine.

- Trenutno je idealan period za natapanje zemlje veštačkim djubrivom. Svaka poljoprivredna kultura je priča za sebe, ali treba naglasiti da velika količina vlage u zemlji pruža optimalne uslove za djubrenje. Takodje, bitno je napomenuti i da su naše njive poslednjih godina bitno se „ispostile“, jer ratari nisu imali sredstava da prihrane svoje poljoprivredne kulture, pa je bespredmetno pričati koliko bi na koju parcelu trebalo „baciti“ koliko i kog djubriva. U svakom slučaju, poljoprivrednici neće preterati sa djubrenjem, a i u svakoj poljoprivrednoj apoteci u kojoj kupe djubrivo, dobiće valjan savet za upotrebu istog- saglasni su poljoprivredni stručnjaci.

Nekada je poljoprivrednicima veliki problem predstavljao nabaviti veštačko djubrivo. Sada to nije problem, ali, kao i uvek, seljaci se žale na cenu.

- Kad bi se pogledala ekonomska računica, ja ne bih mogao ni moje, stajsko djubrivo da izvučem na njivu, a kamoli da kupim veštak. Davno su prošla vremena kada smo od zadruga uzimali djubrivo, pa, kad nam njiva rodi, mi damo zadruzi nešto. E, sada toga nema, sad smo se svi privatizovali- govori jedan od većih poljoprivrednih proizvodjača u rudničko takovskom kraju.

Kako GMinfo saznaje u poljoprivrednoj apoteci „Agrocvet“ u Pranjanima, interesovanje poljoprivrednika za veštačkim djubrivom je, bar u ovom periodu godine, izuzetno veliko, a i snabdevenost je jako dobra.

- Trenutno imamo nekoliko vrsta veštačkih djubriva „na stanju“, ali su najtraženije ruska „tri šesnaestice“, po ceni od 42 dinara, madjarski KAN od 32 dinara, ali i „Yara kompleks“ od 94 dinara, koji ipak za tu cenu daje nešto specifičnije, a i inače, cene su, u proseku za po dva dinara jeftinije nego prošle godine- govori za naš sajt Ljubo Vlasonjić iz pranjanskog „Agrocveta“.

Ono što poljoprivredni stručnjaci naglašavaju je činjenica da bi poljoprivrednici trebalo što pre da prihrane zemljište veštačkim djubrivom, kako bi sa prvim suvim danima mogli da udju u svoje parcele i nastave sa radom na „obogaćenim“ parcelama.

 

Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top