Hoće li stoka biti gladna?

Hoće li stoka biti gladna? foto:gminfo.rs

 SENO SKUPO I NEMA GA

Cenu prošlogodišnje velike suše, izgleda plaćamo trenutno, jer poljoprivrednici iz rudničko-takovskog kraja muku muče kako da prehrane stoku do bujanja trave i izlaska na ispašu.

Naizgled nelogično, ali vazda je tako bilo- kada je seno, odnosno stočna hrana skupo, stoka ide za bagatelu. U prevodu, seljak prodaje stoku i u bescenje ako mu grla gube na težini, a ambari i senjaci zvrje prazni. Ove godine još nije došlo do tog nivoa, ali, da je kriza za seno, kriza je...

- Seno se trenutno teško može kupiti, a cena mu se kreće od 100 pa do čak 180 dinara za jednu četvrtastu balu. Naravno cena se razlikuje zbog kvaliteta sena, ali i od veličine bale. Slična je situacija i sa „okruglim“ balama. U zavisnosti od veličine (od 400 do 800 kilograma) i kvaliteta cene se kreću od 20 do 30 evra, dok se jedna bala „lucerke“, koju je, doduše teško naći, kreće oko 35 evra, koliko košta i jedna „obična okrugla“ bala umotana u foliju, tako da seno cele godine ostaje zeleno kao kad se skuplja - govori naš sagovornik, inače, jedan od većih uzgajivača stoke u „gornjim selima“, dodajući da se u jednoj „okrugloj“ bali nalazi oko 15 četvrtastih, ali da su ove prve bolje i hranljivije, jer su manje iskrunjene.

Situacija, kako saznajemo, za sada nije dramatična, ali... Ko će i kada „dočekati zelenu travu“, videćemo.

Goran Trifunović

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top