U Milanovcu osnovana još jedna zemljoradnička zadruga

U Milanovcu osnovana još jedna zemljoradnička zadruga foto: print screen youtube tv telemark

U Milanovcu je osnovana još jedna zemljoradnička zadruga. Sada ih u našoj opštini ima pet, a na teritoriji Moravičkog okruga ukupno sedam. Zove seAgrobobica“. Ona će biti jedna od skoro 200 zadruga u Srbiji koje će moći da računaju na državne subvencije i podsticaje u poljoprivredi iz fonda od 826 miliona dinara za tekuću godinu. Konkurs za raspodelu novca trebalo bi da bude raspisan 1. aprila.

Unaprediti domaći poljoprivredni proizvod i plasirati ga na svetsko tržište po najvišim standardima cilj je državnog programa za oživljavanje zadrugarstva. Od aprila prošle godine proizvođači, privrednici i agronomski stručnjaci širom Srbije formirali su 192 zadruge. Ugovor o udruživanju juče je potpisalo i pet Milanovčana i osnovalo zadrugu "Agrobobica"

- Predviđeno je ovim programom i ovom zemljoradničkom zadrugom da se pruže i sve usluge i kompletan tehnički servis, podrška i znanje i veštine koje su neophodne da bi se dostigao taj nivo u proizvodnji - rekao je u izjavi za Tv Teleamark, Dr Nebojša Momirović, "Agrobobica", Institut "Zeleni hit" iz Beograda.

 

 Dr Nebojša Momirović, "Agrobobica", Institut "Zeleni hit" iz Beograda, printscreen youtube tv telemark

Zadrugarstvo u Srbiji postoji 123 godine. U decenijama kada je trend takvog udruživanja opadao, a poljoprivrednici gubili poverenje u zajedničke nastupe i ciljeve, održavali su ga ljudi iz Zadružnog Saveza Srbije.

Vlada je u prošloj godini opredelila 200 miliona dinara podsticaja za osnivanje zadruga. Ove godine ta cifra je četiri puta veća sa čim će moći da bude pokrenuto 60 novih.

- Konkurs očekujemo od 1. aprila. Znači svaka novoformirana i postojeća zadruga može da aplicira na konkurs - rekao je Ilo MIhajlovski, iz "500 zadruga u 500 sela", Moravčkog okruga.

 

Kolinda Hrehorović, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ilo MIhajlovski, iz "500 zadruga u 500 sela", Moravčkog okruga

- I naj taj način umanjiti njihova ulaganja u proizvodnju i smanjiti cenu koštanja tog proizvoda i učiniti ih na taj način konkurentnim na tržištu - rekla je Kolinda Hrehorović iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U našoj opštini sada ima pet zemljoradničkih zadruga dok ih je u Moravičkom okrugu sedam. Zadrugari i od lokalne samouprave mogu očekivati pomoć, za poljoprivredu je ove godine Milanovac opredelio 50 miliona dinara.

- Postoje podsticaji i za udruživanja poljoprivrednih proizvođača kroz promotivne aktivnosti, učešće na sajmovima, edukaciju, izrade sajtova i ostalo... a namenjena si za pravna lica tj udruženja - rekla je Milka Nedeljković, Kancelarija za poljoprivredu OU opštine G. Milanovac.

 

Milka Nedeljković, Kancelarija za poljoprivredu OU opštine G. Milanovac

Oživljavanje zadrugarstva u Srbiji kroz projekat "500 zadruga u 500 sela" vodi ministarstvo za regionalni razvoj, prvi čovek ovog ministarstva i pokretač celog projekta Milan Krkobabić, iako najavljen, nije juče došao na osnivanje Agrobobice. Zakon o zadrugarstvu donet je 2016. godine.

 

 

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top