Ponovo se formiraju zemljoradničke zadruge

Ponovo se formiraju zemljoradničke zadruge foto:Opština Gornji Milanovac

Zemljoradnička zadruga „Ugrinovci“ je na konkursu, koji je raspisala Vlada Republike Srbije, odnosno, Ministarstvo bez portfelja zaduženo za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, dobila 50.000 evra u okviru Programa podrške sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja. Tim povodom novoosnovanu zemljoradničku zadrugu „Ugrinovci“ posetio je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i upoznao se sa njenim radom i načinom funkcionisanja.

foto:Opština G. Milanovac

Kovačević je iskazao veliko zadovoljstvo zbog toga što od samog projekta do realizacije istog nije prošlo puno vremena. Opština je prošle godine potpisala ugovor sa Vladom Republike Srbije, sa ministrom Milanom Krkobabićem za sredstva koja su opredeljena za osnivanje i pomoć pri osnivanju novih zadruga.

- Zadruga u Ugrinovcima je dobila oko 6 miliona dinara sredstava. Oni su se opredelili da taj novac ulože u plasteničku proizvodnju i predviđeno je da se 20 plastenika postavi u Ugrinovcima, a kroz Program Ministarstva ukupno je dobijeno 23 plastenika - rekao je Kovačević.

Ovakav način organizovanja sela i zadruga daće veliki doprinos sistemskom unapređenju kvaliteta života u ruralnim sredinama kroz ravnopravniju raspodelu dohotka i povećanje ekonomskih mogućnosti kao i njihov pravedniji društveni položaj.

Zemljoradničke zadruge ostale su van fokusa novih institucionalnih i ekonomskih reformi, a njihovo postojanje može uticati na povećanje konkurentnosti na tržištu.
- Ovo je još jedan vid pomoći kako Vlade Republike Srbije, tako i lokalne samouprave koja je prepoznala ideju za plasteničku proizvodnju na teritoriji Ugrinovaca. Opština Gornji Milanovac i ove godine je odvojila značajna sredstva za subvencije u poljoprivredi, negde oko 50 miliona dinara. Sa zadrugarima iz Ugrinovaca je dogovoreno da i oni apliciraju za ta sredstva, kako bi uredili sistem navodnjavanja ovih plastenika - rekao je Kovačević.

 

foto:Opština G. Milanovac

Svojim geografskim i klimatskim karakteristikama ruralno područje opštine Gornji Milanovac pruža značajan potencijal za razvoj različitih poljoprivrednih i nepoljoprivrednih delatnosti. Zemljišne površine, uz povoljne klimatske uslove i kvalitetnu primenu agrotehničkih mera, pružaju dobre pretpostavke za raznovrsniju i kvalitetniju poljoprivrednu proizvodnju.

Uz napred navedeno, veoma snažan potencijal koji nije iskorišćen leži između ostalog i u stvaranju uslova za osnivanje novih i jačanje kapaciteta postojećih zemljoradničkih zadruga.
- Lokalna samouprava će i dalje nastaviti da pomaže i ulaže u poljoprivredu kada vidi da postoje ljudi u selu koji žele da svoju poljoprivrednu proizvodnju podignu na neki viši nivo i smatramo da svaki dinar uložen u poljoprivredu može se mnogostruko vratiti kako Opštini, tako i samim meštanima koji se opredeljuju da žive na selu i da se bave poljoprivrednom proizvodnjom - zaključio je predsednik opštine.

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top