Ocvetao bagrem beli foto:gminfo.rs

             RAJ ZA PČELE I PČELARE        

Bagrem je, kao retko kada procvetao ove godine, pa su pčelari ovih dana užurbani u radovima oko svojih košnica. Osim vizuelnog utiska, cvetanje bagrema je i korisno, jer, kako pčelari kažu, poslednjih dana su im košnice dobrano potežale, pa moraju da cede med ili da dodaju nastavke.

- Obilazeći košnice ujutru i uveče, primećujem da su ujutru lakše nego uveče, pa sam rešio da ih izmerim. I sam sam bio iznenadjen kada sam video rezultate. Košnice su uveče bile teže za četiri do pet kilograma, što se meni, iako sam iskusan pčelar nije dogodilo u karijeri. Naravno da je za to „kriv“ bagrem, odnosno njegov cvet, jer, ne samo što je procvetao punom snagom, već i dosta medi, što je i najbitnije - govori nam jedan pčelar iz okoline Gornjeg Milanovca.

 

foto:gminfo.rs

Kaže se da nikad ne treba biti zadovoljan i da uvek treba težiti većem. Zato smo upitali pčelare u kolikoj meri će ovakvo cvetanje bagrema doprineti boljem prinosu meda.

- Ovogodišnji prinosi će, svakako, biti iznad proseka, ali sve je to individualno i sve zavisi od samog pčelara. Zanimljivo je da je bagremov med mnogo cenjeniji u svetu nego u našoj zemlji, tako da bi to mogla biti naša izvozna perspektiva, jer bi na inostranom tržištu mogli da dostignemo i dobru cenu, uz kvalitet koji imamo - rekao je za naš portal pčelar Vojislav Risimović.

Takodje, pčelari i ovom prilikom demantuju da se prirodni med ne može ušećeriti, ali, napominju da to zavisi od vrste meda, kvaliteta, kao i protoka vremena.

 

 

Goran Trifunović

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

Go to top