Hoće li biti rakije? foto:gminfo.rs

Plod ili rod?

Šljiva je u rudničko-takovskom kraju ovog proleća lepo „ponela“, a da li će plodovi biti i uzbrani sa grana, pokazaće vreme. Ocena agronomskih stručnjaka je da je šljiva ove godine izuzetno dobro rodila, ali, prema njihovom mišljenju, „to još uvek ne mora ništa da znači“.

 

- Sorte koje trenutno preovladjavaju u našim krajevima, „Čačanska rodna“ i „Čačanska lepotica“ su ove godine dobro rodile, što je bilo i za očekivati, jer, one, kao po pravilu, dobro radjaju svake druge godine, a prošle godine je taj rod izostao. Veoma je bitno da je šljiva ostala zaštićena i od kasnih mrazeva i snegova, koji su desetkovali prinos kajsije, jer šljiva nije bila procvetala. Osim navedenih sorti, dobro je rodila i „stenlejka“, što i nije neko iznenadjenje, jer ova sorta skoro svake godine radja izdašno i tako demantuje skepticizam koji je bio prisutan kod voćara prvih godina kada se ova šljiva pojavila na našem tržištu. Ipak, mora se povesti računa da je sada, možda i najbitniji period za rod šljive. Osim adekvatnih agrotehničkih mera, neophodno je šljivama obezbediti i dovoljnu količinu vlage, a ukoliko voćar nema sistem navodnjavanja „kap po kap“, neophodno je, svakako, dodatno zalivanje, jer vode, odnosno, vlažnosti u ovom stadijumu nije na odmet ni u kom slučaju - kazuju agronomski stručnjaci.

 

foto:gminfo.rs

Sa druge strane, poljoprivrednici ni sami nisu sigurni da li ih dobar rod raduje ili zabrinjava.

- Opšte je poznato da kad šljiva dobro rodi, cena pada do najnižih mogućih granica, pa, praktično, nemamo nikakvu ekonomsku računicu da beremo, odnosno, kupimo šljive. Takodje, cena rakije se trenutno, u rudničko takovskom kraju kreće izmedju 400 i 500 dinara, što je smešno. Ako šljiva ove godine bude mnogo, zbog loše cene, svi će je ubacivati u kacu i peći, pa će, samim tim, i cena rakije padati. Šta nam je bolje od dva zla, ni sami ne znamo - saglasni su voćari naše opštine.

 

 

 

Goran Trifunović

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top