RAJ ZA PČELE I PČELARE        

Bagrem je, kao retko kada procvetao ove godine, pa su pčelari ovih dana užurbani u radovima oko svojih košnica. Osim vizuelnog utiska, cvetanje bagrema je i korisno, jer, kako pčelari kažu, poslednjih dana su im košnice dobrano potežale, pa moraju da cede med ili da dodaju nastavke.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

DJUBRITI ILI NE DJUBRITI, PITANJE JE?

 

Svake godine, bilo u jesenjim, bilo u prolećnim danima, ratari se suočavaju sa problemom da li da prodaju svoje stajsko djubrivo... Stručnjaci govore da nema boljeg djubriva za njivu od stajnjaka. Zgorelo... Iha... Ipak, nemaština je uticala na to da dosta ratara prodaje svoje djubre iz štale, iako nema da nadjubri svoje njive.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Zemljoradnička zadruga „Ugrinovci“ je na konkursu, koji je raspisala Vlada Republike Srbije, odnosno, Ministarstvo bez portfelja zaduženo za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, dobila 50.000 evra u okviru Programa podrške sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja. Tim povodom novoosnovanu zemljoradničku zadrugu „Ugrinovci“ posetio je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i upoznao se sa njenim radom i načinom funkcionisanja.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

U Milanovcu je osnovana još jedna zemljoradnička zadruga. Sada ih u našoj opštini ima pet, a na teritoriji Moravičkog okruga ukupno sedam. Zove seAgrobobica“. Ona će biti jedna od skoro 200 zadruga u Srbiji koje će moći da računaju na državne subvencije i podsticaje u poljoprivredi iz fonda od 826 miliona dinara za tekuću godinu. Konkurs za raspodelu novca trebalo bi da bude raspisan 1. aprila.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Profesor na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu Zoran Keserović rekao je danas da su mrazevi do sada smanjili rod kajsije, trešnje, šljive, kruške i jabuke za oko 50.000 tona, a najavljene niske temperature krajem nedelje povećaće štetu.

On je za agenciju Beta rekao da su niske temperature i do 20 stepeni ispod nule, krajem februara i početkom marta, uništile cvet, a time i smanjile očekivani prinos tog voća za oko pet do šest odsto.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Strana 3 od 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top