Profesor na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu Zoran Keserović rekao je danas da su mrazevi do sada smanjili rod kajsije, trešnje, šljive, kruške i jabuke za oko 50.000 tona, a najavljene niske temperature krajem nedelje povećaće štetu.

On je za agenciju Beta rekao da su niske temperature i do 20 stepeni ispod nule, krajem februara i početkom marta, uništile cvet, a time i smanjile očekivani prinos tog voća za oko pet do šest odsto.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Hladno vreme ugrozilo koštičavo voće u centralnoj Srbiji i Vojvodini

Koštičavo voće najviše je ugroženo hladnim talasom koji je zahvatio Srbiju, rekao je novinarima u Čačku direktor Instituta za voćarstvo u tom gradu Milan Lukić, prenosi beta.rs.

On je istakao da je rano govoriti o prinosu za ovu godinu, ali da podaci izmrzavanja pupoljaka nekih vrsta pokazuju da je najviše stradala kajsija.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 SENO SKUPO I NEMA GA

Cenu prošlogodišnje velike suše, izgleda plaćamo trenutno, jer poljoprivrednici iz rudničko-takovskog kraja muku muče kako da prehrane stoku do bujanja trave i izlaska na ispašu.

Naizgled nelogično, ali vazda je tako bilo- kada je seno, odnosno stočna hrana skupo, stoka ide za bagatelu. U prevodu, seljak prodaje stoku i u bescenje ako mu grla gube na težini, a ambari i senjaci zvrje prazni. Ove godine još nije došlo do tog nivoa, ali, da je kriza za seno, kriza je...

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Pretprolećni dani uvek su bili predvidjeni za bacanje veštačkog djubriva, a tako je i ove godine.

- Trenutno je idealan period za natapanje zemlje veštačkim djubrivom. Svaka poljoprivredna kultura je priča za sebe, ali treba naglasiti da velika količina vlage u zemlji pruža optimalne uslove za djubrenje. Takodje, bitno je napomenuti i da su naše njive poslednjih godina bitno se „ispostile“, jer ratari nisu imali sredstava da prihrane svoje poljoprivredne kulture, pa je bespredmetno pričati koliko bi na koju parcelu trebalo „baciti“ koliko i kog djubriva. U svakom slučaju, poljoprivrednici neće preterati sa djubrenjem, a i u svakoj poljoprivrednoj apoteci u kojoj kupe djubrivo, dobiće valjan savet za upotrebu istog- saglasni su poljoprivredni stručnjaci.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Velika vlaga i visoke temperature poslednjih dana predstavljaju pravi raj za gljive. Mnogim sugrađanima berba pečuraka je dodatni izvor prihoda pa ove dane koriste provodeći vreme u šumama berući pečurke kako bi dopunili svoj kućni budžet.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Strana 2 od 2

 

 

 

 

 

 

Go to top