Priča o jednoj crkvi foto: G. Trifunović, gminfo.rs


OD OBRENOVIĆA DO KARADJORDJEVIĆA

Prilikom nedavne posete Pranjanima, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karadjordjević su posetili crkvu u ovom selu, a zanimljivo je da je to drugi kraljevski par koji je posetio ovu svetinju.

Godinama se priča da Karadjordjevići „ne ljube“ rudničko-takovski kraj, a razlog je svima jasan, jer je u našem zavičaju korenje porodice Obrenović duboko zasadjeno. Ipak, da se nešto menja, pokazao je „Fond princeze Katarine“ koji je pranjanskoj školi donirao sredstva za kupovinu nove kuhinjske opreme, kao i renoviranje djačke trpezarije. Osim toga, zanimljiva je bila i poseta kraljevskog para pranjanskoj crkvi.

foto: G. Trifunović, gminfo.rs

Crkva svetog Preobraženja u Pranjanima, osvećena je 1903. godine, a u crkvenoj porti nalazi se i stara crkva brvnara, podignuta još 1827. godine.

- Crkva je gradjena skoro čitavu deceniju, a osvećena je maja meseca 1903. Godine, po starom kalendaru. Iako nemamo nikakvih pisanih tragova, prema proverenim pričama, osvećenju su prisustvovali i tadašnji kralj Srbije, Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, koja je, kao što je poznato, rodom iz Lunjevice. Intrigantan je podatak da je osvećenje Hrama obavljeno devet dana pre „Majskog prevrata“ i ubistva Obrenovića, pa se, čak, spominje da je boravak u Pranjanima bio i poslednje pojavljivanje u javnosti tadašnjeg kraljevskog para - otkriva nam deo istorije pranjanski paroh Vojislav Risimović, dodajući da se nada da će uskoro moći da javnosti na uvid stavi i obimnu pisanu gradju o pranjanskoj crkvi, jer se, trenutno vodi proces restauracije istorijske gradje žičke Eparhije.

Pranjanska crkva je, inače, bila znatno oštećena i u Prvom svetskom ratu, a poslednji put je rekonstuisana pre jedne decenije. Osim nove crkve, u porti se nalaze još stara crkva brvnara, zvonik, kao i stari kameni zapis, koji je tu bio pre crkve brvnare.


Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top