Pobednik Guče u gostima kod nas

Pobednik Guče u gostima kod nas foto: G. Trifunović, gminfo.rs

„ZLATNA TRUBA“ STIGLA POD MALJEN

Ovogodišnji pobednik 58-og dragačevskog Sabora i osvajač „Zlatne trube“, koju dodeljuju „Večernje Novosti“, je Marko Trnavac iz Mršelja, sa svojim orkestrom.

foto:privatna arhiva

Ne može da se kaže da Marko Trnavac nije maštao o ovom trenutku još od kada je pre 18 godina počeo da svira, ali, na velika dela nikad se ne možete navići, a pogotovu spremni ih dočekati, pa otud i neprestani ushićeni osmeh na licu momka starog 34 godine.

- Učestvovao sam i u juniorskoj konkurenciji u Guči, i tamo sam redovno, sa svojim orkestrom odnosio nagrade. U seniorskoj konkurenciji, ovo mi je bilo četvrto učešće, ali, eto, ove godine su se, izgleda, „kockice“ poklopile - kazuje pobednik Guče po mišljenju publike, što je, oduvek, bilo i najpozvanije mišljenje.

Nagradu je Marko Trnavac i njegov orkestar osvojio pesmom „Pukni zoro“, ali, priznaje i sam laureat da je tu bilo i malo taktike...

- Znao sam, jednostavno, šta se po nastupima traži i šta publika voli, pa smo se zato i prijavili sa navedenom pesmom, iako smo imali i rezervnu varijantu, jer su nam jedva dopustili da izvedemo „Pukni zoro“, pošto ona, navodno, nije izvorno narodna, ali, spasila nas je činjenica da je u anketi RTS-a, ona izabrana za najlepšu narodnu pesmu - i dalje osmeh igra na Markovom licu.

foto:gminfo.rs

Kada se pomene „Zlatna truba“, odmah se pomisli na ekstremno vrednu nagradu, ali, istina je negde na sredini...

- Truba, naravno, nije zlatna, ali, u odnosu na one koje su pobednici dobijali do pre nekoliko godina, ova koju sam ja dobio je stvarno vrlo kvalitetna, a uostalom, kvalitetnija je i od moje dosadašnje trube na kojoj sam svirao. Što se tiče novčanog dela nagrade, ona nije nešto značajna, ali može da pokrije neke naše troškove, a moram i da pohvalim ovogodišnji smeštaj u Domu trubača, jer je zaista sve bilo na vrhunskom nivou - kaže Trnavac.

Trema, ponos, uzbudjenje, ushićenje... Šta li se sve mota po glavi i stomaku nekoga ko nastupa pred nekoliko desetina hiljada ljudi?

- Kada smo izašli na binu svi orkesti da najavimo početak takmičenja, publike je bilo, zaista, veoma malo. Ipak, odmah nakon našeg zajedničkog nastupa i oglašavanja saborskih prangija, stadion se napunio. Dok nastupate, nemate vremena ni prostora da razmišljate ni o publici, ni o TV auditorijumu, nego samo o tome kako da što bolje izvedete svoj nastup. Mi smo, osim pesme „Pukni zoro“ izveli i još jedno kolo, koje može da se podvede i pod autorsko, jer smo iskoristili samo početak „Kaubojskog kola“, a zatim dodali neke svoje partiture - iznosi svoje utiske ovogodišnja Prva truba.

 foto:gminfo.rs

Marko Trnavac je, slobodno se može reći, uz svog komšiju Željka Jovkovića, pionir trube u selima podno Maljena i Suvobora, jer su oni prvi zasvirali u orkestru „Etno- art“ iz Koštunića.

- Bili smo mladi i željni učenja. Uostalom, ja i moj orkestar i danas redovno imamo, osim proba, i časove sviranja, jer bez toga nema napretka. A, koliko smo mi doprineli popularnosti ovog instrumenta i ovog posla, ne znam, ali, činjenica je da od Mršelja do Koštunića, trenutno postoji šest trubačkih orkestara, odnosno, oko 50 trubača, u zavisnosti od brojnosti orchestra - kazuje Trnavac, dodajući da je optimalan broj članova jednog orkestra od osam do 10.

Na ovogodišnjem Saboru u Guči učestvovalo je 20 orkestara, od čega su dve trećine bili orkestri sa juga Srbije. Kakvo je mišljenje ovogodišnjeg pobednika - ko bolje svira trubu, jug ili zapad Srbije?

- Ima sjajnih orkestara u oba područja, a i zavisi šta se kome svidja. Ipak, mora se priznati da su orkestri sa juga mnogo brojniji, pa se njima, bar do ove godine bilo teže i probiti do završnog takmičenja. Medjutim, oni su ove godine taktizirali, pa su, shodno novim pravilima, učestvovali na predtakmičenjima u, recimo, Vojvodini, gde je konkurencija znatno slabija i gde im je plasman zagarantovan, pa ih je otud i bilo mnogo više nego orkestara iz ostalih delova Srbije - otkriva Trnavac još ovogodišnjih pikanterija iz Guče.

Upitan da li mu se od pobede povećao obim posla, Marko Trnavac, uz karakterističan, dečji osmeh odgovara...

- Samo obaveze...


Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top