Reportaža - Krca, krca stara kola

Reportaža - Krca, krca stara kola foto:gminfo.rs

U pranjanskom kraju je uvek bilo dobrih majstora, ali, mladjeg, a boljeg majstora od Krcala, sasvim sigurno, nije bilo. Ovo je priča o njemu…


Kada u Pranjanima pitate ko je Miroslav Glišić, svi će vas začuđeno gledati, a velika većina se neće ni setiti ko je to. A, kada kažete “Majstor Krcalo”, svi će razvući lice u širok osmeh i reći vam sve najbolje o njemu.

 

Kažu da neki majstori uz sav najbolji alat ne mogu da slože krov na kući kao što Krcalo može na zemlji, i to bez alata. Ipak, nije samo to što ga odvaja od ostalih majstora. Kažu da su najduhovitiji ljudi oni koji umeju da se šale na svoj račun. Krcalo je jedan od njih.

- Ugradjivao sam jednom neku kuhinju. Gleda me gazda kako nešto razmeravam olovkom, pa me pita šta radim. Slegnem ramenima, i iskreno mu kažem da ne znam gde mi je metar - počinje priču majstor Krcalo.

Pravio je on, jednom prilikom i sto jednom domaćinu, koji je, umesto dva metra i 20 santimetara, hteo da sto skrati na dva metra. Krcalo kaže da ne može, domaćin da može, terali oni tako, da bi ga domaćin na kraju pitao- “A, što ne može dva metra?”.

- Zbog petog ovala- rekao je Krcalo i nasmejao i odobrovoljio domaćina.

Možda bi Krcalo pogadjao više poslova, kada bi imao više sreće sa prevoznim sredstvima. Kao u “Maratoncima” sa ženama, tako je i kod Krca sa kolima- kako koja kupi i provoza, ona, ili ostanu bez goriva, ili bez ulja, ili bez guma. Došao je Krco, tako, jednom u kafanu, plaća piće svima. Razlog- kupovina “Golfa”. Na pitanje kojeg “Golfa” je kupio, Krcalo je imao spreman i adekvatan odgovor…

- Nije ni “trojka”, ni “četvorka”, ja mislim da je ovo negde oko jedan i po.

Pomenuli smo alat, koji Krcalu stalno nedostaje. Tako, recimo, imamo i fotografiju na kojoj majstor Krcalo struže gradju sa starinskom “bičkijom”.

- Čekaj, ako pravimo “etno”, onda mora da bude “etno” od početka. Šta, valjalo našim djedovima, a ne valja nama. Pa, lako je biti majstor sa ubodnom testerom - šaljivo će majstor Krcalo.

Jednom je odlagao neki svoj posao kod jednog gazde (pošto majstori ne lažu, nego odlažu), pa, kad je, konačno došao da radi, gazda sav srećan, ponudi ga rakijom. Krco odbi, rešen da odradi posao. “Ma, ‘ajde”, kaže gazda, “valja se, zbog posla”. Prista Krco… zbog posla, popi jednu, ali gazda ne može miran. “Ajde, popi još jednu, na dve si noge doš’o”. Popi Krcalo i drugu, pa pruži čašicu gazdi i reče…

- Znaš šta, naspi mi još jednu, izgleda da mi je ona prošla otišla u istu nogu.

Ima Krcalo i svog vernog druga, Ćivu. Ne, nije neki mešanac, nego njegov prijatelj i komšija. Nakon jedne burne noći, Ćiva ga zove u sedam izjutra, ne bili produžili “avanturu”, i “spinuje” mu pitanje.

- ‘Ajde, čoveče, znaš da smo obećali sinoć Raći da preteramo bale?, ali, Krcov iskreni odgovor se i dalje prepričava.
- I, čoveče, ja skroz zaboravio, evo sad ću…

I, tako, ako vam treba majstor za drvenariju, zovite majstor Krcala. Ako ništa drugo, bar će vam biti zanimljivo…


Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top