Nema Republike, ali ima duga

Mile Pavlović: Kako naplatiti potraživanje od pre pet vekova Mile Pavlović: Kako naplatiti potraživanje od pre pet vekova foto: gminfo.rs

Jedan Lozničanin namerava da naplati sto hiljada dolara za olovo koje su njegovi preci prodali Dubrovačkoj Republici pre više od pet vekova

Lozničanin Mile Pavlović će pokušati da naplati potraživanje od Dubrovnika staro više od pet vekova. Naime, njegovi preci, koji su živeli na mestu današnjih Pala kod Sarajeva, snabdevali su Dubrovačku Republiku olovom, ali im je Republika ostala dužna za isporuku tokom 1458. godine. Mile je pronašao da je reč o količini od 56 tona olova i sad bi da to naplati. Istina, Dubrovačke Republike odavno nema, ali je današnji Dubrovnik njen pravni sledbenik, pa prema tome i Pavlovićev dužnik.

Ovih dana je sročio pismo „dubrovačkom duždu i ostaloj gospodi dubrovačkoj“ u kojem ih podseća na davnu trgovinu u kojoj su njegovi Pavlovići, usled raznih istorijskih okolnosti, ostali „kratki“.
– Pavlovići su Dubrovačkoj Republici isporučivali olovo, a deo pošiljki od 1456. do 1458. godine ostao je neplaćen. Reč je o 5.000 litri olova, što bi, prevedeno na današnje mere (množeći sa specifičnom težinom ovog metala), vagalo malo više od 56 tona. Uskoro su Turci ovladali Bosnom, desilo se mnogo štošta, pa je njihovo dugovanje palo u zaborav. Znam da više nema Dubrovačke Republike, ali ima duga – govori nam Mile Pavlović.

Mile ima dokaze, pa u pismu podseća današnje Dubrovčane da „mnogi problemi nastali između njega i njih mogu da se sklone u stranu“, ali ne i njihova obaveza.

„Prva stvar zbog koje je i došlo do sukoba među nama je to što niste poštovali obavezu da isplatite robu koju sam vam isporučio. Zbog toga, da bih naplatio svoja potraživanja, morao sam da vas dve godine držim pod opsadom i kad sam vas već ubedio da isplatite dug, mene je napao Osman-paša Skopljak, tako da sam morao da se povučem, a vaš dug je ostao neisplaćen do današnjeg dana“, podseća ih upismu u ime svojih predaka.

Pavlović predlaže da mu robu isplate u dolarima po ceni koja bude na dan 16. jula 2017. godine na Londonskoj berzi. Ili, ukoliko nemaju novaca ili neće da plate, onda neka mu vrate 56 tona olova i plate prevoz do Loznice. Oprašta im kamatu i izgubljenu dobit, samo neka da plate osnovni dug.
Taj osnovni dug bi, prema današnjoj ceni olova na Berzi obojenih metala u Londonu (1.818 dolata po toni) iznosio 101.808 dolara, a neće se bitno promeniti ni kroz četiri meseca. Ostavio im je rok od dve godine da izmire obavezu.

– Očekujem da će „dubrovački dužd“, gospođa Nada Medović, vladina poverenica u Dubrovniku, odmah proslediti moje pismo premijeru Plenkoviću i vladi Hrvatske u Zagreb. Ovo je slučaj koji treba da reši država. Šta će dalje biti, videćemo – ozbiljno govori Mile Pavlović.

Inače, Mile je pisac fantastičnih, žilverovskih romana. Četiri je objavio kod izdavača „Dositej“ u Gornjem Milanovcu, uskoro će izaći i peti.

 

B. DRAGIŠIN

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top