Macanov "divan dan" foto:gminfo.rs

 JUBILEJ

Radoš Stojanović - Mačak iz Družetića, juče je u kafani kod Ranka „Ustaše“ u Pranjanima proslavio 91. rodjendan. Čuveni „Macan iz Krive strane“ već skoro deceniju obeležava svoj rodjendan, i to ne u porodičnom okruženju, već sa svojim prijateljima i, kako on kaže, saborcima.

- Počelo je to nešto posle osamdesetog rodjendana, kada se taj datum poklopio sa datumom održavanja „Rakijade“ u Pranjanima. Našao sam se sa svojim prijateljima, pojeli smo, popili, zapevali, proveselili se, i od tada je to postao običaj, pa smo, tako, i ove godine obeležili moj dan rodjenja - govori slavljenik, koji je rodjen daleke 1927. godine, a deluje kao da je rodjen dve decenije kasnije.

Ove godine je, kako kaže, rodjendan proslavio malo skromnije, sa desetak prijatelja, ali, iće, piće i dobro raspoloženje nije izostalo...

- Postalo je tradicija da našem Macanu obeležavamo rodjendan, jer se on kod svih nas odaziva i na rodjenja, krštenja, svadbe i ostale godete, uvek donese dobar poklon, „gustira“ muziku i po pravilu je jedan od veselijih. Kako da se takvom čoveku ne revanširate - kazuje Dragić Babić, Macanov komšija i jedan od zvanica na rodjendanu.

- Čovek ima malo zemlje, ceo život je u nadnici, a ceo život je, gde god išao, išao „delijski“, sa pesmom, igrom, nikad ni u prodavnicu, a kamoli u kafanu, nije ušao da nije piće platio. Dolazio je svima na mobu i ako ga ne zovete, pa je, realno, zaslužio da mu rodjendan slavimo, skoro, kao, Dan mladosti - dodaje Kostatin Stanojević.

Radoš Stojanović - Mačak iz Družetića, juče proslavio 91.rodjendan

Radoš „Mačak“ nije mnogo govorio, više je pevao, a najviše je zviždao „u prste“, po čemu je nadaleko čuven. Ipak, morao je, po ko zna koji put da ponovi priču o tome kako su ga „nestašnog“ nahvatala braća jedne „snaše“ iz Prijevora, pa su mu za kaznu razapeli ruke preko jedne motke široke preko dva metra i poslali ga takvog u Družetiće.

- Sine, i bi nekako do Jeremića ornice, al' odatle... Put sve uži, ja umorniji, pa ni na „krlak“ ne može...

U neko doba u kafanu „banuše“ ljudi koji su samo bili radoznali da vide kojim povodom se peva. U današnje vreme... Jednom u godini Radoš „Mačak“ slavi rodjendan. Do sledećeg marta...

 

Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top