Milanovčanin Vladimir Simeunović, selektor srpske golf reprezentacije na Mediteranskim igrama

Milanovčanin Vladimir Simeunović, selektor srpske golf reprezentacije na Mediteranskim igrama foto - privatna arhiva

Reprezentacija Srbije doputovala je u špansku Taragonu, gde je očekuje nadmetanje na Mediteranskim igrama, a među srpskim sportistima i Milanovčanin Vladimir Simeunović kao selektor srpske golf reprezentacije. Golf reprezenataciju, koju predvodi Simeunović, čine dva igrača: Mihailo Dimitrijević i Branimir Gudelj.

- Po prvi put smo na Mediterasnkim igrama kao golf tim i ovde smo sa svim članovima Olimpijskog tima. Došli smo pre dva dana i danas nam počinje takmičenje, turnir u golfu traje četiri dana. Očekuje nas pojedinačno i timsko takmičenje, a onda nakon četiri dana takmičenja, sabiraju se oba rezultata. Ko bude imao manje udaraca (u golfu je cilj sa što imanje udaraca da se savlada teren), taj je pobednik - rekao nam je Vladimir.

Branimir Gudelj (levo), Vladimir Simeunović selektor i Mihailo Dimitirjević , foto - privatna arhiva

Simeunović je u golfu poslednjih 13 godina, kako kaže, počeo je ovim sportom sasvim sličajno da se bavi, dok je bio u Americi.

- Dobrih 5-6 godina sam igrao raznorazne turnire i bio jedan od naboljih igrača, ovde, kod nas. Nakon toga su me poslali na edukaciju u Nemačku, a prošle godine sam bio u Americi, u Bostonu. Sada imam dve trenerske licence koje su prihvaćene svuda u sveti, evropsku i američku. Od 2015. godine preuzeo sam da vodim naš nacionalni tim, odnosno, golf reprezentaciju Srbije i od tada imamo solidne uspehe.

 

Na svetu ne postoje dva ista golf terena, foto - privatna arhiva

Kako bi mogao da predvodi nacionalnu selekciju na nekom značajnijem takmičenju, poput Evropskog, Svetskog prvenstva ili Mediteranskih igara jedan trener mora da zavredi ovo zvanje. Što je očigledno pošlo za rukom Vladimiru Simeunoviću.

- Na Eropsko timsko takmičenje smo otišli 2016. godine divizije 3 i u konkurenciji od 13 zemalja pobedili. Prošle godine igrali smo drugu diviziju i plasirali se u prvu diviziju, što nikada niko u istoriji golfa, u ovom delu Balkana, nije igrao tu diviziju 1. Igramo sa najboljim zemljama Erope kao što su Italija, Nemačka, Engleska, Španija... tako da čim se vratim sa Mediteranskih igara idem u Nemačku u Berlin na Eropsko prvenstvo Divizije 1, a to je možda i najveći uspeh našeg golfa do sada, a koji u Srbiji postoji već nekih 15 godina - rekao je za naš portal selektor golf reprezentacije Srbije, Vladimir Simeunović.

Vladimir Simeunović, foto - privatna arhiva

U golfu ne postoje striktno određena veličina i oblik terena. Dakle, na svetu ne postoje dva ista golf terena. Takođe, raspored rupa se stalno menja, tako da nikada ne možete uvežbati jedan teren.

Takmičenje na kome se nadmeću mediteranske zemlje, ali i nekoliko onih koje nemaju izlaz na Sredozemno more, poput Srbije, počelo je 23. juna i trajaće sve do 1. jula.

U Taragoni Srbiju predstavlja 139 sportista koji će se takmičiti u 27 sportova: atletika, boks, boćanje, basket 3×3, biciklizam, džudo, karate, dizanje tegova, golf, jedrenje, stoni tenis, mačevanje, kajak, odbojka na pesku, plivanje, rukomet, rvanje, skijanje na vodi, gimnastika (sportska i ritmička), streličarstvo, streljaštvo, leteće mete, tekvondo, triatlon, vaterpolo i veslanje.

 

RUPE ZA DUBOK DŽEP

Da biste uopšte mogli da vežbate, morate imati zelenu kartu (green card). Kada je jednom dobijete, možete da igrate na bilo kom terenu u svetu. To je vrsta golferske diplome koja se dobija nakon dvanaest časova obuke. Međutim, čak ni sa zelenom kartom ne možete tek tako da izađete na teren.

Neophodno je biti adekvatno obučen. Dress code u golfu podrazumeva polo majicu, upasanu u klasične pantalone, kaiš i golferske cipele. Ova pravila nešto su slobodnija za žene. One mogu da nose polo majice bez rukava koje ne moraju da budu upasane, a mogu čak da nose i suknjice. Uz zelenu kartu, odgovarajuću garderobu i kompletnu opremu, spremni ste da zaigrate golf.

GOLF KAO SKENER

Najveći svetski turniri su Masters, US open, PGA čempionšip, kao i Rajder kup u kom se takmiče ekipa Evrope s jedne, i ekipa Amerike s druge strane. Velike kompanije koriste golf terene za sopstvenu promociju. Tako grade prepoznatljiv imidž, a to je i prilika za sklapanje budućih poslova.

Golf je kao skener. Ako neko samo malo pomeri lopticu da bi dobio na prednosti, verovatno će tako isto postupiti i u poslu. Za četiri sata provedenih sa nekim (koliko traje jedna runda) možete da upoznate njegove mane i vrline. To je verovatno jedan od razloga što su česti posetioci golf kluba direktori velikih kompanija, bankari, ljudi iz diplomatskog kora…

UZ GOLF MOŽETE POSTATI PRAVI DžENTLMEN

Broj golfera svakoga dana je sve veći. Razlog je možda i to što golf povećava kolegijalnost i solidarnost – na primer, ako se loptica u igri zagubi, svi saigrači će vam priteći u pomoć. Takođe, kažu i da uz golf možete postati pravi džentlmen.

GOLF - HARMONIJA TELA I DUHA

Golf ima sopstvenu filozofiju. Na prvi pogled jednostavan, golf je u stvari izuzetno složen sport, možda i jedan od najtežih. To je jedan od retkih sportova u kome koristite samo deset odsto snage – mnogo važnija je harmonija tela i duha.

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(10 glasova)
Go to top