BEZ KAVANIJA NA PETLOVE?

BEZ KAVANIJA NA PETLOVE? foto:FB FIFA

 

Reprezentacije Urugvaja i Francuske sastaju se, u petak 6. jula u 16:00 časova, na stadionu ''Nižnji Novgorod'' u istoimenom gradu, u četvrtfinalu Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji. 

Ukoliko se osvrnemo na timove dosadašnjih fudbalskih šampiona sveta, za skoro svaki se može reći da je svoj dobitni sastav, formaciju i igru, pukim slučajem ili genijalnošću trenera, pronašao tek negde sredinom turnira. Selektor Francuske Didije Dešamp je nakon početnog eksperimentisanja sa Dembeleom napravio odličan potez postavljanjem Matuidija na levo krilo.

Iako je, s njim u timu, formacija nominalno 4-2-3-1, Matuidi vrlo konzervativno tumači tu ulogu i pomaže Pogbi i Kanteu na sredini, što u napadu omogućava potpunu slobodu Grizmanu i neuhvatljivom Embapeu koji je u meču protiv Argentine pružio najbolju individualnu partiju viđenu u dosadašnjem toku turnira.

 

Urugvaj je, taktički gledano, među najinteresantnijim ekipama na šampionatu. Selektor Oskar Tabarez je grupu, uglavnom iskusnih igrača, složio u 4-4-2 ''dijamant'' formaciju, koja već deceniju nije aktuelna u vrhunskom fudbalu zbog očigledne slabosti po bokovima. Međutim, način na koji je Urugvaj interpretira čini je veoma uspešnom. Prvi i očigledan razlog za to je neverovatno partnerstvo i zalaganje Suareza i Kavanija, koji ne samo da su ubitačni u napadu, nego kretanjem bez lopte pokrivaju praktično tri pozicije i vrše pritisak na protivničke bekove.

Drugi razlog je što se Toreira često pomera sa pozicije defanzivnog veznog u zadnju liniju, tako da se formacija privremeno menja u 3-5-2 i spoljnim igračima se pruža bolja podrška. Videćemo da li će to biti dovoljno protiv raspoloženih Francuza, pogotovo jer se senka povrede Kavanija nadvija nad timom Urugvaja.Ukoliko ovaj napadač, dvostruki strelac u pobedi nad Portugalom, ne bude mogao da nastupi protiv ”trikolora”, biće to ogroman udarac za južnoameričku ekipu. Francuska u ovaj meč ulazi u punom sastavu.

Urugvaj (4-1-2-1-2): Muslera; Kaseres, Himenez, Godin, Laksalt; Toreira, Nandez, Vesino, Bentankur; Kavani (Rodrigez), Suarez.

Francuska (4-2-3-1): Ljoris; Pavar, Varan, Umtiti, Hernandez; Kante, Pogba; Embape, Grizman, Matuidi; Žiru.

 

Aleksandar Tomašević

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(7 glasova)
Go to top