Hrvatska protiv dvanaest igrača

Hrvatska protiv dvanaest igrača foto: Fb Fifa world cup russia 2018

Fudbalske selekcije Rusije i Hrvatske sastaju se u u subotu 7. jula u okviru četvrtfinala Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji na Olimpijskom stadionu u Sočiju. Meč počinje u 20 časova.

Rusija se kao domaćin plasirala na prvenstvo sveta, a zanimljivo je da, od svih ekipa koje su bile nosioci grupa na turniru, stoji najniže na FIFA rang listi. Od Rusa pre Mondijala niko nije očekivao da daleko dobace. Ipak, nakon mlakih utakmica u lakoj grupi, desilo se čudo protiv Španije u osmini finala, a ambicije domaćih navijača su skočile do neba.

U ruskoj selekciji se uzdaju u navijače, ali i u heroja pobede nad Španijom, golmana Igora Akinfejeva. Rusi se nadaju da će i Aleksandar Samedov biti spreman za meč.

 

Hrvatska ima samo jedan ozbiljan problem na skoro svakom turniru. Deluje kao da u eliminacionoj fazi turnira ''vatreni'' izgube onu igru koja ih je krasila u utakmicama u grupi. Da li je u pitanju psihološki pitisak ili samo loša forma, tek, nakon potpunog pada u drugom poluvremenu protiv Danaca i prolaska na penale, Hrvati sa više sigurnosti ulaze u ovaj meč, sa željom da ponove ili nadmaše uspeh iz 1998. godine.

Hrvatski selektor Zlatko Dalić je već u prvoj utakmici promenio sistem iz 4-2-3-1 u 4-1-4-1, postavljajući Kovačića (ili Brozovića) malo dublje na mestu zadnjeg veznog. Zahvaljujući tome, Rakitić i vanserijski Modrić imaju praktično iste uloge kao u svojim klubovima, a kad su raspoloženi za igru, sposobni su da potpuno kontrolišu tempo i tok utakmice protiv bilo kog tima na svetu. Nema sumnje da će to biti slučaj i protiv domaćina, bez obzira na najavljenu podršku navijača. Hrvatska dočekuje meč u punom sastavu.

Rusija (3-4-2-1): Akinfejev; Kutepov, Ignaševič, Kudrijašov; Fernandez, Kuzjaev, Zobnin, Žirkov; Samedov, Golovin; Đuba.

Hrvatska (4-1-4-1): Subašić; Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić; Brozović; Rebić, Modrić, Rakitić, Perišić; Mandžukić.

 

A.Tomašević

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
Go to top