Spomenik heroju sa Košara

Spomenik heroju sa Košara foto:gminfo.rs

521

U Kamenici je otkrivena spomen bista Slavku Kruniću, koji je, pre 20 godina poginuo u regionu “Košare”, tokom NATO agresije.

Bistu, postavljenu u dvorištu škole u Kamenici, otkrili su Slavkov brat, Branko, i njegova deca, u prisustvu mnogobrojnih meštana Družetića i okoline, kao i 15-ak Slavkovih saboraca iz ratnih dana. Nakon otkrivanja biste, prisutnima se obratila Ljiljana Krunić, majka poginulog Slavka.

Ljiljana Krunić, majka poginulog Slavka, foto: gminfo.rs

- Kada smo mu, te, 1998. godine, otišli na zakletvu u Zaječar, bili smo jako ponosni na njega. Na njemu sve “dubi”, on visok i vitak, oficiri ga hvale… Kako se samo poželeti može. Ipak, sve što je lepo kratko traje. On ubrzo dobija prekomandu u region karaule “Košare”, a, nakon početka bombardovanja, gubimo svaki vid komunikacije sa njim. Konačno, krajem maja stiže nam najgora vest, da je Slavko poginuo, i da je, od strane pripadnika nemačkog KFOR-a, zajedno sa ostalim poginulim vojnicima sahranjen na beogradskom groblju “Lešće”, pod brojem 521. Ipak, nakon toga nam se javljaju lažne patriote, pa nam govore da je Slavko živ, a mi, kao roditelji, naravno da smo hteli da verujemo u to. I, ne samo mi. Zahvalni smo i pokojnom predsedniku milanovačke opštine, Dražimiru Marušiću, koji je, na istu tu vest došao u našu kuću da podelimo radost. Ne možemo da zaboravimo ni dedine reči, kada je rekao da “ako je Slavko živ, on plaća kolo od Milanovca do Kamenice”. Ipak, tri  i po godine kasnije, nakon brojnih DNK analiza i maltretiranja, saznali smo da je naš sin pohranjen u grobnici na Lešću, pa smo lično prisustvovali ekshumaciji i prenošenju njegovih ostatak na “Ćajića” groblje u Kamenicu - rekla je u emotivnom govoru Slavkova majka, zahvalivši se, pre svega prijateljima svog sina, komšijama, ali, kako je rekla, posebno svešteniku Daliboru Miloševiću.

Prisutnima se obratio i direktor Osnovne škole “Ivo Andrić”, Zoran Pantović, koji je posebno naglasio da će nastavnici istorije, u narednim godinama posvetiti jedan čas važnim datumima u našoj bližoj istoriji.

Direktor OŠ “Ivo Andrić”, Zoran Pantović i predsednik opštine G. Milanovac, Dejan Kovačević, foto: gminfo.rs

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, istakao je da je ovo i tužan i ponosan dan i za porodicu Krunić i za meštane Družetića i okoline.

- Porodica, a i svi vi prisutni, treba da budete ponosni kakvog ste junaka imali i kakvog ste junaka izrodili. Treba da ga se sećate i treba da negujete podsećanje na hrabre učesnike u bivšim ratovima. Zato je i postavljanje ove biste u dvorištu škole u Kamenici, kao i najava direktora škole o “Javnom času”, pravi put ka uspostavljanju prave veze sa pravom istorijom - rekao je Kovačević.

Na spomen bistu, koju je uradio vajar Zoran Vasiljković iz Kruševca, a u bronzi izlila livnica “Jeremić” iz Beograda, vence su položili predstavnici Vojske Srbije, gornjomilanovačke opštine, Udruženje rezervnih vojnih starešina iz naše opštine, saborci Slavka Krunića, kao i mnogobrojni prijatelji, rodjaci i komšije.

foto: gminfo.rs

foto: gminfo.rs

 

Goran Trifunović gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(7 glasova)
Go to top