Tradicionalna memorijalna utakmica

Tradicionalna memorijalna utakmica foto:gminfo.rs

MOMIRU U ČAST...


Fudbalski veterani iz Pranjana i Sremske Mitrovice se sastaju jednom godišnje, kako bi revijalnom utakmicom, ali i medjusobnim druženjem odali počast bivšem igraču pranjanskog „Brezaka“, ali i dugogodišnjem predsedniku „Radničkog“ iz Sremske Mitrovice. Ove subote, Pranjanci su bili domaćini...

 

Kako prolaze godine, kažu učesnici ovih susreta, utakmica traje sve kraće, a druženje se intezivira. Tako je bilo i ovoga puta, a ako bi neko i osetio blagu grižu savesti, samo bi prozborio - „Ma, i Momir bi ovako hteo“. Čuveni pranjanski i sremski boem, kozer i ljubitelj fudbala, spojio je, za života, pa ostanulo i nakon njegove smrti, suvoborska brda i sremsku ravnicu. Na prvi pogled nespojivo, ali, eto...

Dočekaše Pranjanci goste iz Srema onako kako i dolikuje. Da bi se odmorili od dugog puta i malo okrepili pred utakmicu, kod „Ustaše“ im je servirana vruća prasetina. Kilaža optimalna- 18 kila! Znano je da sport i alkohol ne idu zajedno, ali, ipak su ovo veterani, pa se i pre utakmice popila po neka rakija, a koliko im se svima svidela trpeza i atmosfera, govori i to da su pojedinci predlagali i da se ne ide u halu na utakmicu.

Ipak, sport je preovladao, pa je, nakon zajedničkog fotografisanja, počeo okršaj izmedju dva gola. Pokazuju stari asovi da u njihovim nogama još itekako ima baruta, mada je onaj u plućima, izgleda, malo ovlažio. „Bije“ grad napolju, udara i po krovu hale, ali fudbaleri obe ekipe rade svoj posao.

Ipak, u jednom trenutku, dobro raspoloženje je preovladalo, pa je utakmica stala, a igrači su na terenu „zategli“ pesmu. Konačno, na kraju utakmice, tradicionalno su pucani penali, kako bi se utvrdio konačni pobednik.

Da li zbog nevremena koje je u subotu popodne pogodilo pranjanski kraj, tek semafor u hali baš u tom trenutku prestade da radi, tako da pobednik još uvek nije proglašen.

Ipak, to učesnike memorijalne utakmice nije sprečilo da se vrate pod „Ustašinu“ lipu i „pohrvu“ se sa još jednim vrućim prasetom identične težine i mladim jagnjetom, čini se, idealnih proporcija i odnosa loja i krtine.

Uz pesmu, priču, šalu, jelo i piće, tu „odigraše“ treće poluvreme. Na kraju neko primeti  - „Ovo je, izgleda, prepisana Momirova taktika- red druženja, red fudbala, pa dva reda druženja“. Uostalom, pobednička taktika se ne menja...


Goran Trifunović, gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
Go to top