Život

 

Nedavno je iz Trondhajma u Norveškoj stiglo pismo u Gornji Milanovac. Izvesni Vojislav Novaković iz tog norveškog grada piše jednoj milanovačkoj porodici da je „vaša prijateljica Bjorga Aune preminula 14. jula 2018. u svojoj 91. godini života“.

Saznasmo i da je, ostavši bez muža, poslednje godine provela u staračkom domu. Inače, ranije je ugošćavala svoje prijatelje iz Milanovca u svom domu u Trondhajmu i posećivala ih u gradu pod Rudnikom. Toliko je volela Srbiju da je čak naučila i srpski jezik.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

ZADIVIO I „NOVI SVET“

Iz te galerije u Ulici Nord Aršland u Čikagu slike krase kolekcije širom SAD

IAKO potpuno samouki slikar, bivši stolar Ratko Ikić (77) ne prestaje da svojim delima već četiri decenije zadivljuje Srbiju, a naročito „Novi svet“, Ameriku, gde je od 1995. otkrio i vlastiti novi svet. Toliko, da slike Ratkovom dušom i vizijama slikane, iz njegove galerije u Ulici Nord Aršland u Čikagu krase zidove kolekcionara širom SAD i drugih zemalja, a likovni kritičari im daju odlične ocene.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Jovan Tomović, nekadašnji direktor PIK "Takova" nedavno je posetio Italiju gde je bio gost čuvene porodice Gandola koja ima licencu za čuveni "Pikov krem" i danas ga proizvodi.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Tužna sudbina familija Lazović i Drobnjak i časno sticanih poseda pod Rudnikom

Prvi put oduzeta 50-ih godina, a ono što im je vraćeno od nje drugi put, za Koridor 11

Listajući tužno čudom sačuvane tapije o žuljevito, zakonito stečenoj basnoslovnoj imovini svojih predaka po očinskoj i majčinskoj „lozi“, dvaput otimanoj – prvi put pedesetih godina od vlasti KPJ, drugi nakon povratka jednog njenog dela restitucijom ali opet uzetom i upropašćenom za gradnju Koridora 11 – sestre Ankica (51) i Slavica (50) Lazović u Gornjem Milanovcu ne plaču javno. Ponosite su, uprkos teškim nepravdama iz prošlog veka i naših dana, te mučnom upornom traženju pravde.

Ova dupla otimačka sudbina istih poseda retkost je i u Srbiji, gusto načičkanoj bespravnim oduzimanjem imovine od strane državnih „čičaka“ tokom više od pola veka.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter


IRONIJA SUDBINE BEGUNCA OD RATA

Iako je bežao od rata, Momčilo Janković sa Savezničkom vojnom misijom otišao u SAD gde mu se gubi trag

IRONIJA sudbine begunca od rata – to je, u najkraćem, misterija Momčila Jankovića (rođen 1921. u Pranjanima, pod Ravnom Gorom) netragom nestalog u Americi posle Drugog svetskog rata. Za sudbinom Momčila, svog rođenog ujaka, Nenad Vlašković (60) iz Gornjeg Milanovca uz pomoć srpskih emigranata i američkih zvaničnika traga decenijama, uzalud.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Strana 1 od 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top