Mačke kao terapija protiv stresa na poslu

Mačke kao terapija protiv stresa na poslu foto:gminfo.rs

Jedna firma u Japanu, zemlji gde su kompanije poznate po dugom radnom vremenu i često stresnoj hijerarhiskoj disciplini, pronašla je terapiju za smanjenje stresa - mačke, prenosi online portal beta.

U maloj tokijskoj kancelariji informatičke firme Ferej (Ferray) devet mačaka skaču na kolena zaposlenim, šetaju se po tastaturama, spavaju, jedu i slobodno se kreću po prostoriji.

Direktor kompanije Hidenobu Fukuda uveo je svoju politiku "mačke u kancelariji" 2000. godine na zahtev jednog od svojih saradnika i dozvolio zaposlenima da dođu sa svojom mačkom.

Rekao je i da daje 5.000 jena (40 evra) mesečno svakom ko spase mačku.

I druge japanske kompanije su se okrenule životinjama da smanje stres i napetost na radnom mestu. U japanskom ogranku firme Orakl (Oracle) pas nazvan Kendi postao je njihov "ambasador, zadužen da prima goste i smiruje zaposlene, može da se pročita na njihovom internet sajtu. Orakl u Japanu ima psa u kancelariju od 1991. i Kendi koja je četvrti pas po redu, sada ima svoj Tviter i Instagram nalog. Kompanija za ljudske resurse Pasona Grup "zaposlila je" u punom radnom vremenu dve koze 2011. godine i dve alpake 2013, delimično u terapeutske svrhe.

Tokio ima šezdesetak kafea gde su zvanično dozvoljene mačke i gde se slobodno šetaju medju klijentima.

 

izvor: beta.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top