• 4 avgusta, 2021

Da li će pasti cene tehničkog pregleda?

foto: danvolks99

Posle priprema za novi način obavljanja tehničkih pregleda, posle skretanja pažnje vozačima na to u kakvom stanju treba da bude vozilo ukoliko žele da produže registraciju, sada su zapravo najveći problem cene ovih usluga. Negde i očekivano, sa uvođenjem novih pravila na linije tehničkih pregleda skočile su i cene. O tačnim razlozima ovog poskupljenja, kao i kada možemo da očekujemo stabilizaciju na tržištu i eventualno niže cene, portal Nova.rs razgovarao je sa dva udruženja tehničkih pregleda.

Ovih dana vozači u Srbiji koji su radili tehnički pregled vozila pobunili su se zbog cene koja je na mnogim mestima viša nego što je bila pre primene novih pravila, odnosno pre 5. jula. I na adresu redakcije Nova.rs stiglo je dosta reagovanja upravo zbog znatnog skoka cena.

Treba znati da su sami tehnički pregledi u nadležnosti Uprave saobraćajne policije, a iako je zakonski predviđeno da Ministarstvo finansija propiše minimalne i maksimalne cene pregleda na osnovu predloga MUP-a, to još uvek nije izvodljivo, jer nisu svi pravilnici na snazi, pa se tako cene slobodno formiraju. Kako navode stručnajci, nema pravilnika o Centralnom informativnoj sistemu i drugi o obuci, prenosi Nova.rs.

U Udruženju tehničkih pregleda su za ovaj portal naveli da je od ponedeljka, 5. jula, na snazi novi cenovnik tehničkih pregleda. Tako je cena skočila sa 4.800 na 7.200 za automobile, za mopede sa 3.600 na 4.800. Teretna vozila do 3,5 tone sa 7.200 na 12.000 dinara, dok za ona iznad 3,5 tone cena od 9.600 na 14.400 dinara.

Kao razloge poskupljenja navode produženi tehnički pregled, kao i ulaganje i izdatke u opremu i video nadzor koji je, kako kažu, isto tako skup.

Tehnički pregled traje duže

Naime, zbog uvedenog video nadzora od 5. jula ceo tok vršenja tehničkih pregleda umesto 35 minuta, traje duže, a obavezno snimanje tehničkog pregleda je uvedeno, kako tvrde stručnjaci, da bi se uveo red u vozni park Srbije i da bi sprečilo da našim putevima voze tehnički neispravna vozila.

„Zbog video nadzora, broj vozila koji se dnevno kontroliše je smanjen“, kažu za portal Nova.rs u ovom udruženju.

Takođe ističu da se mušterije bune oko cene, ali da su uglavnom svi prihvatili ovaj iznos.

„Moraš da registruješ, pa moraš. Velika im je cena i uglavnom svi su prihvatili tu cenu“, kažu.

Jedan servis u Novom Sadu nam navodi da je trenutna cena tehničkog pregleda za putnički automobil 6.800 dinara.

Sa druge strane, Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP) poskupljenje tehničkih pregleda vidi kao trenutni poremećaj jer, kako navodi, ne radi dovoljno linija pa se stvara gužva. Jedan od razloga je upravo snimanje tehničkih pregleda jer se nisu svi spremni pa se zbog toga smanjio broj linija.

On ističe da je reč o tržišnoj reakciji kada opadne broj linija da dođe do poskupljenja, ali da će cena padati kako se bude, kako kaže, vraćao broj linija tehničkih pregleda.

Ceo tekst OVDE

nova.rs.

Violeta

Prethodni članak

Voda i struja skuplji 8, povrće 11, nafta 14, ulje čak 17%

Sledeći članak

„Ekranitis“ bi uskoro mogao da postane dijagnoza – koje su posledice davanja mobilnog telefona deci