• 29.09.2023.

Jeremić: Napadaju me jer znaju da ću „nokautirati“ Vučića

Predsednički kandidat Vuk Jeremić tvrdi da je 90 odsto kampanje usmereno na njega, jer znaju da je on neko ko će ući u drugi krug, i u drugom krugu „nokautirati“ Vučića. On je gostujući na N1 rekao će biti aktivan predsednik, koji brine o problemima običnih ljudi. Odmah bi smenio Vučića iz Saveta za nacionalnu bezbednost. „Imamo ubrzani galop ka apsolutizmu“, navodi.

Nakon što sam bio drugi na svetu dobio sam ponude mnogih međunarodnih organizacija i korporacija, a ja sam rešio da se vratim u Srbiju, rekao je Jeremić, dodajući da je razlog za to i stanje u kom se društvo nalazi.

Mi se kao društvo nalazimo u fazi slobodnog pada, nisam želeo po strani da stojim i to gledam, rekao je gostujući na N1. Mogu znatno da doprinesem, pogotovo s funkcije predsednika, zaustavljanju tog slobodnog pada, uveren je Jeremić, koji dodaje da će mu u tome pomoći i iskustvo i poznanstva koja je stekao svojom funkcijom u UN.

Vraćajući se na taj period, pojasnio da je Vlada njega zvanično nominovala. „I predsednik Nikolić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić su učinili sve što je u njihovoj moći da kandidat Srbije pobedi, a bili smo na korak od toga“.

Ali, kako kaže, premijer Vučić nije ni prstom mrdnuo da bi se to dogodilo. Mogao je da se potrudi da bar jedan telefonski razgovor obavi i mogao je da mi dozvoli da razgovaram sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji je posetio Srbiju između dva poslednja kruga, naveo je.

Dačić, iako me kritikuje, kao ministar učinio je sve što je u njegovoj moći da Srbija pobedi, dodao je.

Kaže da je kandidatura za generalnog sekretara UN građane Srbije koštala – nula. „Ništa iz budžeta nije koštala kandidatura“.

Upitan koliko je koštalo Srbiju njegovo obavljanje funkcije predsedavajućeg UN, Jeremić je rekao da je cifra koju je Vlada 2012. godine opredelila za to iskorišćena 50 odsto, a da je ostalo vraćeno u budžet.

Govoreći o rezultatima koje je Srbija na tom mestu postigla, kaže da su pokrenuti pregovori o ciljevima održivog razvoja, a da se prvi put o pravednosti Haškog tribunala raspravljalo 2012. i 2013. godine – pod predsedavanjem Srbije.

Jeremić je rekao da misli da će mnoge pristalice SPS, ali i SNS zbog nijednog ispunjenog obećanja, glasati za promene, „jer je situacija neizdrživa“. Dodao je i da je SPS partija sa „tradicijom i dubokim korenima, bez obzira šta se o njoj misli“, a da se u istoriji nije dogodio takav odnos jednog koalicionog partnera – da se tako gazi.

 

Ceo tekst gostovanja Vuka Jeremića na N1 možete pročitati OVDE

 

 

izvor:N1

Zorica Knežević

Prethodni članak

Sutra u ponoć počinje predizborna tišina

Sledeći članak

Kada je glas na biračkom listiću važeći