• 08.12.2023.

MUP: Amber alert će biti u upotrebi najkasnije do početka novembra

foto: društvene mreže

Sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka dece „Amber alert“ ući će u upotrebu u Srbiji najkasnije do početka novembra, rekao je državni sekretar MUP-a Danilo Stevandić.

Stevandić je naveo da je posvećenost bezbednosti svakog deteta i pronalaženje načina da budemo efikasniji i brži u pronalaženju nestale dece potvrđena, između ostalog, opredeljenošću Ministarstva unutrašnjih poslova da uvede Amber alert sistem.

Kako navode iz MUP-a, Stevandić je podsetio da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić februara ove godine oformio Tim za uvođenje Amber alert sistema, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja „Astra“.

Zadatak tima je, kako je istakao na konferenciji „Sistem ranog uzbunjivanja u slučajevima nestanka dece u Srbiji: Procena stanja i mogućnosti“ da se razmotre uporednopravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi se u našoj zemlji uspostavio sistem Amber alert prilagođen našem pravnom sistemu i društvu.

Ukazao je da su do sada održana dva sastanka tima na kojima je utvrđen plan aktivnosti, vođena diskusija o analizi početnog stanja, o rešenjima uporednog zakonodavstva i prakse i o definisanju kriterijuma za aktiviranje Amber alert sistema.

Državni sekretar je naglasio da je za Ministarstvo unutrašnjih poslova od izuzetne važnosti da sa organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim subjektima u zajednici gradi partnerske odnose i vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja za bezbednost pojedinaca i društva u celini.

rts.rs

Violeta

Prethodni članak

HELIOS Srbija a.d. obeležava 70 godina postojanja

Sledeći članak

Još 100.000 turističkih vaučera dostupno od 30. maja