• 24 septembra, 2020

Obeležavanje 75. godišnjice operacije „Halijard“

foto: Predsedništvo

VETAR KROZ GRANE

Na mestu starog, savezničkog aerodroma, na Galovićima, u Pranjanima danas je obeležena 75. godišnjica spasilačke misije u Drugom svetskom ratu.

Uz prisustvo velikog broja gradjana, vence na spomenik posvećen spasilačkoj misiji, položili su predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skot, predsednik fondacije „Halijard“, Džon Kapelo, kao i predstavnici nekoliko stranih, vojnih delegacija.

foto: gminfo.rs

– Hvala vam svima što ste danas ovde, na ovom svetom mestu i za Srbe i za Amerikance. Posebno smo zahvalni potomcima onih koji su učestvovali u spasilačkoj misiji, a koji su danas ovde. Ovih sedam i po decenija sećanja na ovaj poduhvat govori o tome koliki je on bio, ali i sećanje na njega je vrlo važno – rekao je, ovom prilikom, Džon Kapelo.

Američki, odlazeći ambasador iz Srbije, Kajl Skot je naglasio hrabrost naroda pranjanskog kraja i istakao da se narod u SAD itekako seća ovog poduhvata.

– I danas se u granama ovih šuma oko nas može čuti vetar koji je te avione, 40-ih godina prošlog veka, spuštao i dizao iznad ovog, improvizovanog aerodroma, sa kojeg je spašeno 512 vojnika koji su se borili protiv nacizma. Zbog te hrabrosti, nemerljivog doprinosa borbi protiv okupatora, ali i nesebičnog deljenja i poslednje porcije hrane, američki narod je neizmerno zahvalan meštanima pranjanskog kraja, koji su, nakon rata trpeli i, ne baš male represije – istakao je Skot.

foto: Predsedništvo

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naglasio je da je počastvovan što se nalazi u istorijskom, ustaničkom kraju, iz kojeg je potekao i Miloš Obrenović.

– Iz poznatih razloga, u istorijskim udžbenicima nismo mogli da nadjemo podatke o ovom spašavanju. Iz istih razloga, kroz Šumadiju i centralnu Srbiju, do sada nije bilo izgradnje autoputeva. Prvi put u istoriji to se menja, narod ovog kraja mora da bude nagradjen za sve što je u prošlosti izgubio, kao i za svu hrabrost koju je, tokom istorije pokazao – rekao je Vučić.

foto: Predsedništvo

Potomci nekoliko spašenih američkih vazduhoplovaca su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kako bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice.

Miroslav Nikitović iz sela Miokovci u čijoj kući su se u toku operacije Halijard krila četiri američka pilota. On je tada imao 13 godina. foto: Predsedništvo

Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije.

Više od 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje.

Prigodan program je priredjen i u pranjanskoj crkvi, kao i u školi „Ivo Andrić“.

Goran Trifunović, V.P. gminfo.rs

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Poslednje pripreme pred početak sezone

Sledeći članak

Komentar – Pogled sa Galovića