• 30.09.2023.

Peti skup Srbija protiv nasilja – okružena zgrada Predsedništva, poslate poruke Vučiću

5. protest Srbija protiv nasilja, BG

Niz govornika obratio se okupljenima na protestu „Srbija protiv nasilja“, petom po redu, na platou ispred Narodne skupštine u Beogradu. Prvaci beogradskih pozorišta, tv voditelji, gimnazijalci i porodica tragično stradale Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi u Doljevcu, bili su ispraćeni najvećim ovacijama, koje je ponovo presecalo skandiranje „Vučiću, odlazi“.

Skup je ocenjen kao najbrojniji do sada. Od dva masovna ubistva, koja su pokrenula proteste, prošlo je tačno mesec dana.

5. protest Srbija protiv nasilja, foto: učesnici

Poručeno je da se ne radi o protestu koji pripada bilo kom pojedincu ili političkoj grupi, već svakom građaninu, te da ne postoje „dve Srbije“, već jedna, i da ta nametnuta podela neće posvađati ljude i ugasiti proteste. Neće ih, kako je rečeno, ugasiti ni odugovlačenje sa aktuelnim zasedanjem Skupštine, niti ignorisanje zahteva. Ponovo je sve počelo sa Vostani Serbie. Osim zastava Srbije, videli su se natpisi „Stop nasilju na Kosovu i Metohiji“, slike svetaca i druga pravoslavna obeležja.

5. protest Srbija protiv nasilja, foto: učesnici

Okupljeni su, nakon prolaska centralnim ulicama koje je usledilo, okružili u prstenu zgradu predsedništva. Zahtevi sa prethodnih skupova ostali su isti. Traži se odgovornost i ostavke čelnika BIA, MUP, REM, RTS, oduzimanje emiterskih dozvola Pinku i Hepiju zbog dugogodišnjeg kršenja propisa, neobjektivnog izveštavanja i plasiranja nasilnih, nemoralnih saržaja.

5. protest Srbija protiv nasilja, foto: učesnici

Na čelu glavne kolone bili su studenti. Desio se i jedan incident. Manja grupa muškaraca napala je i šamarala čoveka, ali su redari brzo reagovali i situacija je smirena. Iz opozicionih redova su ovo okarakterisali kao provokaciju iz redova ultradesničara. Ispostavilo se da je čovek bio stranac, verovatno novinar, a napadači iz Narodnih patrola.

5. protest Srbija protiv nasilja, foto: učesnici

Žestoke ovacije usledile su oko Predsedništva. Čuli su se povici i poruke predsedniku države: „Nećemo da živimo u strahu i beznađu“, „Ostajemo u Srbiji“, „Studenti ne ćute“, opet „Vučiću, odlazi“, „Predsedniče, kad će ta ostavka?“, „Proglasite okupaciju Kosova i Metohije“. Ponovo su svetleli mobilni telefoni. Formalni deo protesta završen je u 9 sati, ali se ljudi još duže vreme nisu razilazili i ostavljali su pisane poruke pored zgrade.

GMInfo.rs

Pratite nas na Fejsbuk i Instagram nalozima!

Milos

Prethodni članak

Održana svečana litija uoči gradske slave (FOTO)

Sledeći članak

Prolećni rolerkoster – sunce, oblaci i kiša