• 26.02.2024.

Tri velike akcije, 10 dana pojačane kontrole saobraćaja

foto: Saobraćajna policija MUP Srbija

U periodu od 13. do 23. aprila na putevima u Srbiji sprovodiće se akcije pojačane kontole saobraćaja.

Saobraćajna policija će u periodu od 13. do 16. aprila sprovoditi akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju. Cilj je očuvanje bezbednosti saobraćaja tokom predstojećih vaskršnjih praznika, kada se na svim važnijim putnim pravcima u Republici Srbiji očekuje pojačan intenzitet saobraćaja.

Akcija će biti usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prekoračenja brzine, nepropisnog preticanja, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima. Takođe, zbog većeg broja motocikala i mopeda u saobraćaju, saobraćajna policija usmeriće aktivnosti i na otkrivanju prekršaja koje čine vozači ovih vozila.

Upozoravamo građane da u vreme vaskršnjih praznika u saobraćaju strada veći broj lica u odnosu na redovne okolnosti, a prošle godine u vreme ovih praznika u saobraćajnim nezgodama poginulo je šest, a povređena su 184 učesnika u saobraćaju, poručuju iz MUP-a.

Pored toga, u periodu od 17. do 23. aprila, u 30 evropskih zemalјa koje su članice Evropske mreže saobraćajnih policija (ROADPOL), biće sprovedena međunarodna akcija usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine.

Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video-nadzora i uređaje za merenje brzine u presretačima, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila. U cilјu zaštite bezbednosti pešaka brzina će biti merena i u zonama pešačkih prelaza.

U okviru ove akcije, u petak, 21. aprila, u vremenu od ponoći do 24 časa, širom Evrope realizovaće se „Speed Marathon“, tokom kog će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno u trajanju od 24 časa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve učesnike u saobraćaju da praznike proslave odgovorno i da poštovanjem saobraćajnih propisa daju direktan doprinos očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima.

Violeta

Prethodni članak

Stiže topliji vazduh sa zapada, temperatura do 18 stepeni

Sledeći članak

Ministarstvo: Hranu kupovati u registrovanim objektima, biće pojačana kontrola