• 22.09.2023.

U OŠ „Desanka Maksimović“ otkriven mozaik „Zmajski čuvar magičnog grada“

foto: gminfo.rs

U saradnji OŠ „Desanka Maksimović“ iz Gornjeg Milanovca i Udruženja građana Kulturni park „Kovionica“, a uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje, u periodu septembar-decembar 2020. održana je radionica mozaika Igra kamenih perli, koja za rezultat dobila mozaik „Zmajski čuvar magičnog grada“ koji je postavljen u holu škole.

foto: gminfo.rs

Želeći da ovaj zajednički poduhvat i prigodno obeleže, danas su organizovali njegovo otvaranje i malu svečanost na kojoj je predstavljen rezultat višemesečnog rada đaka ove škole.

Autor ovog projekta „Igra kamenih perli“ namenjenog deci školskog uzrasta Olivera Stanišić, akademski slikar mozaičar, a nosilac projekta je Fondacija KONRAS iz Kragujevca, kaže da ovo nije njen prvi susret sa đacime te škole, jer su i ranije organizovali i druge slične radionice, a ovo je samo jedna u nizu.

foto: gminfo.rs

– Imala sam zadovoljstvo da radim sa ovim mladim ljudima, a s obzirom da na to da tehnika izrade mozaike zahteva vreme i strpljenje, mi smo se kroz dva meseca, koliko je trajao rad na njemu, dobro upoznali. Prvi put kada sam kročila u hol ove škole videla sam da se ovde ozbiljno radi sa decom. Iskustvo mi je pokazalo da imamo izuzetno talentovanu i prepametnu decu. Ovo je jedna od malog broja škola koja u svom posedu imaju ovako jedno vredno umetničko delo, koje su stvarala deca sedmog i osmog razreda – kazala je Stanišić i dodala da joj je bilo zadovoljstvo da decu uči kako da oblikuju kamen.

Pod rukovodstvom Olivere Stanišić, autora projekta i rukovodioca radionice učenici su napravili mozaik površine pet kvadratnih metara koji je ugrađen u zid u holu škole, kao rezultat njihove posvećenosti i rada.

foto: gminfo.rs

Prema rečima Emine Đurić, direktorke škole, mozaik je doneo mnogo toga dobrog u vremenu korone i suženih aktivnosti i svih oblasti znanja.

– Deca su se u nastavni proces, radila su, dolazili su i u toku raspusta kako bi sa Oliverom radili na mozaiku. Oni su deca sedmog i osmog razreda i na neki način smo ih spremili za dualno obrazvanje koje ih čeka u srednjoj školi a kroz efekat tog manuelnog rada rukama oni su sad u situaciji da mozaik pokažu – kazala je Đurić.

foto: gminfo.rs

Ona dodaje da je OŠ „Desanka Maksimovuić“ prva škola u Srbiji u kojoj je realizovan projekat „Igra kamenih perli“ koji će posle Gornjeg Milanovca realizaciju nastaviti u Beogradu, a potom u Jagodini.

Cilj projekta je podsticanje stvaralaštva, umrežavanje više sredina i oplemenjivanje prostora oslikavanjem u mozaiku škola učesnica u projektu.

foto: gminfo.rs

Takođe, projekat ima za cilj isticanje važnosti uređenja prostora u kojem svakodnevno borave, podsticanje odgovornosti i podizanja svesti o važnosti samih učenika i njihovoj ulozi u kreiranju sopstvenog okruženja.

V. Popović, gminfo.rs

Povezani tekst – Igra kamenih perli

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

 

Violeta

Prethodni članak

Šampion u nepropisnom parkiranju

Sledeći članak

JKP: Bez vode deo Sinđelićeve i Ul. Miloša Velikog