• 29.09.2023.

Ponavljanje izbora na dva biračka mesta u opštini Gornji Milanovac

foto: GMinfo

Na dva biračka mesta u Gornjem Milanovcu danas se ponavlja glasanje na parlamentarnim izborima. Na birališta izlaze građani koji su 21. juna glasali na biračkim mestima u selima Donja Vrbava i Vrnčani.

U birački spisak na ova dva biračka mesta upisnao je 670 birača. Tokom pre podneva nisu zabeležene nepravilnosti.

foto: GMinfo

Dušana Radonjića, predsednika biračkog odbora, na biračkom mestu 46 u Donjoj Vrbavi pitali smo zbog čega se na tom mestu ponavljaju izbori i kako protiče glasanje.

Izbori se ponavljaju usled neadekvatno popunjenog zapisnika koji Republička izbrona komisija nije prihvatila, a ovde ima 424 upisana glasača. Jutros je glasačko mesto 46 otvoreno u 7 sati i tada je glasao prvi glasač kada je u kutiju ubačen i kontrolni list. Od tada do sad je 32 glasalo, a 16 iz Mesne zajednice se izjasnilo da bi izašlo na glasanje, ali fizički nisu u mogućnosti da dođu. Zato je ekipa proširenog sastava do 11 sati primila sve prijave i sad su na terenu i prikupljaju te glasove birača. Ne očekujem nikakve probleme, imali smo dodatnu obuku i ekipa je totalno promenjena u odnosu na prošlu, tako da se nadamo da će sve proći u najboljem redu – kazao je Radonjić.

foto: GMinfo

U ostalim opštinama Moravičkog okruga nema ponavljanja glasanja.

Danas se ponovo glasa na 234 biračka mesta u Srbiji, a pravo glasa ima 203.012 birača. Kako je ranije saopštio RIK, štampaće se ukupno 204.027 glasačkih lističa za 203.012 birača, što je konačan broj uz obazveznu rezervu od 0,5 odsto.

U AP Vojvodini glasaće se ponovo na 23 biračka mesta.

Crta i Cesid su saopštili juče da se nisu stekli uslovi da posamatraju ponovljene izbore, između ostalog, i zbog trenutne epidemiološke situacije.

Evropska komisija je saopštila da je uredno sprovođenje ponovljenih izbora na 234 izborna mesta 1. jula važno pitanje za ocenu zrelosti demokratskog sistema u Srbiji.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Jedno zlato i tri srebra na Kupu regiona za karatiste „Do Kan“

Sledeći članak

JKP: Apel sugrađanima da racionalno troše vodu