• 22.09.2023.

Uslovi korišćenja

Uslovi korišćenja primenjuju se na sve sadržaje i usluge GMinfo portala. Korišćenjem bilo kog dela sajta smatra se da su korisnici upoznati sa ovim uslovima, kao i da prihvataju korišćenje sadržaja ovog portala isključivo za ličnu upotrebu i na sopstvenu odgovornost. GMinfo ima autorska prava na sve sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, programerski kod).

Sva zainteresovana pravna i fizička lica bez pismene saglasnosti GMInfo ne mogu da koriste fotografije i tekstualni materijal. Nakon dobijene pismene saglasnosti sva zainteresovana pravna i fizička lica dužna su da poštuju sledeća pravila:

Internet sajtovi:

Obavezno vidljivo navođenje izvora (GMinfo) i kompletnog linka (URL) do preuzetog teksta, neposredno pre ili neposredno posle preuzetog teksta.

Televizija/radio

Dozvoljeno je preuzimanje kompletnog teksta uz obavezno navođenja GMinfo kao izvora informacija najmanje jednom u nekoj od prve tri rečenice. 

Štampana izdanja:

Dozvoljeno je preuzimanje kompletnog teksta uz obavezno navođenja GMinfo kao izvora informacija najmanje jednom u nekoj od prve tri rečenice. 

NAPOMENA:

Matarijali preuzeti sa portala GMinfo koji nisu izvorno vlasništvo GMinfa moraju biti označeni izvorom koji je označen i na portalu GMinfo. Korišćenje materijala uz nepoštovanje bilo kog od pomenutih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskoj odgovornosti.

GMinfo zadržava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadržaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave.

Linkovi na druge web stranice

Linkovi ka drugim web sajtovima, koji nisu vlasništvo GMinfo, ne smatraju se delom sajta i GMinfo ne snose odgovornost za njih.

Korisnicima GMinfo strogo je zabranjeno:

– objavljivanje, slanje i razmena sadržaja koji krše postojeće srpske i/ili međunarodne zakone, sadržaja koji je uvredljiv, vulgaran, preteći, rasistički ili  šovinistički, kao i sadržaja koji je štetan na bilo koji drugi način
– objavljivanje, slanje i razmena informacija za koje posetilac zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korišćenje moglo da nanese štetu drugim korisnicima
lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica
– objavljivanje, slanje i razmena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom
– objavljivanje, slanje i razmena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja, ili putem obmane
– svesno objavljivanje, slanje i razmena sadržaja koji sadrže viruse ili slične programe napravljene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg -kompjuterskog softvera i/ili hardvera i telekomunikacione opreme
– prikupljanje, čuvanje i objavljivanje ličnih podataka drugih posetilaca portala i korisnika

Društvene mreže:

U skladu sa Uslovima korišćenja društvene mreže Fejsbuk korisnici odgovaraju za sadržinu komentara koje ostavljaju na Fejsbuku.

Administratori zvanične Fejsbuk stranice GMinfo uklanjaju komentare za koje procene da su suprotni Uslovima korišćenja. Sporne komentare građani mogu prijaviti putem e-maila desk@gminfo.rs.

Kolumne:

Tekstovi objavljeni u rubrici „Kolumne“ i „Blog“ predstavljaju stavove autora tekstova i ne mogu se smatrati stavom GMinfo. Gminfo ne odgovara za stavove iznete u ovoj rubrici.

POLITIKA PRIVATNOSTI

GMinfo poštuje privatnost svojih korisnika i posetioca sajta.

Podatke ostavljene prilikom slanja mail-a ili popunjavanjem formulara na sajtu (npr. “Kontakt forma”) GMinfo neće davati na uvid trećem licu.

Zaštita privatnosti

GMinfo može prikupljati izvesne informacije ili lične podatke automatski generisane ili obezbeđene od strane korisnika gminfo (u daljem tekstu: podaci o korisnicima). Podaci o korisnicima mogu uključivati i informacije koje se mogu individualno identifikovati u odnosu na određeno lice (IP adresa), kao i zbirne informacije o korisnicima.

Automatsko prikupljanje podataka

Automatski, dok koristite sajt, možemo da prikupljamo podatke koji uključuju detalje o korišćenju, IP adrese i informacije prikupljene putem kolačića i drugih tehnologija za praćenje. Pristupanjem našem sajtu vi se saglašavate da možemo automatski da prikupljamo i obrađujemo navedene podatke.

Informacije koje možemo prikupljati automatski prilikom vašem pristupanja sajtu, dok pretražujete sajt i aktivni ste na njemu, su određene informacije o vašoj opremi, aktivnostima i obrascima pretraživanja, uključujući i: detalje o vašim posetama našem sajtu, uključujući i podatke o saobraćaju, podatke o lokaciji, evidencije i druge podatke o komunikaciji i izvorima kojima pristupate i koristite na sajtu; informacije o računaru i internet konekciji, uključujući i vašu IP adresu, operativni sistem i tip pretraživača.

Informacije koje automatski prikupljamo predstavljaju statističke podatke. One nam pomažu da poboljšamo sajt i pružimo bolju i personalizovanu uslugu jer nam omogućavaju da procenimo broj naših posetilaca i njihove obrasce korišćenja sajta, da sačuvamo informacije o vašim preferencijama, što nam omogućava da sajt prilagodimo vašem interesovanju, da ubrzamo vašu pretragu, da vas prepoznamo kada ponovo posetite sajt, kao i da analiziramo kako korisnici koriste sajt za interne potrebe u oblasti marketinga i istraživanja.

Anonimnost i privatnost svojih korisnika.

GMinfo može prikupljati lične podatke korisnika samo uz njihovu saglasnost. Navedeni podaci će se koristiti u svrhu informisanja korisnika, radi boljeg uvida i razumevanja potreba i zahteva korisnika GMinfo, kao i razvijanja mogućnosti što kvalitetnijeg pružanja usluga.

GOOGLE ANALITIKA

GMinfo koristi Google analitiku (Google Analytics), analitičku uslugu na mreži koju pruža korporacija Google Inc. (u daljem tekstu „Google”).

Google analitika koristi kolačiće, tekstualne datoteke koje se postavljaju na vaš računar, kao pomoć pri analizi načina na koji korisnici upotrebljavaju veb sajt. Informacije koje kolačić prikupi u vezi sa vašom upotrebom veb sajta (uključujući vašu IP adresu) Google prenosi i čuva na serverima u Sjedinjenim Američkim Državama. U slučaju aktivacije skrivanja IP adrese Google skraćuje/skriva poslednji oktet IP adrese za države članice Evropske unije kao i za druge strane u sporazumu o Evropskom ekonomskom prostoru. Samo u izuzetnim slučajevima, puna IP adresa se šalje Google serverima u SAD-u u okviru kojih se skraćuje. U ime dobavljača veb sajta, Google koristi date informacije za potrebe procene vaše upotrebe veb sajta, za pripremu izveštaja o aktivnosti na veb sajtu za operatore veb sajtova, a dobavljačima veb sajtova pruža druge usluge u pogledu aktivnosti na veb sajtu i upotrebe interneta. Google neće dovesti u vezu vašu IP adresu ni sa jednim drugim podatkom u vlasništvu Google-a. Možete da odbijete korišćenje kolačića tako što ćete izabrati odgovarajuća podešavanja na vašem pregledaču. Međutim, ako to učinite možda nećete moći da koristite sve funkcije ovog veb sajta.

Za dodatne informacije o kolačićima Google analitike, pogledajte stranice Google-a koje se odnose na pružanje pomoći i politiku zaštite privatnosti: Politika zaštite privatnosti Google-a i Pomoć Google analitike.