
foto: pixabay.com/Einladung_zum_Essen
Potaž od šargarepe koji vredi probati.
Sastojci:
– 800 g šargarepe
– 1/2 manjeg korena celera
– 2 čena belog luka
– 1 limun
– 1 list lovora
– 1 kašičica suvog biljnog začina
– maslinovo ulje
– 2 kašike aceto balsamico
– so, biber
Priprema:
Očistiti šargarepu. Iseći je na komade. Oljuštiti čenove belog luka i iseći ih kao i celer.
Oprati limun, pa izrendati koru. Ovde budite oprezni, limun mora da ima koru koja može da da se koristi u ishrani. U suprotnom ovaj korak preskočite.
Staviti četiri kašike maslinovog ulja u šerpu, dodati povrće, pa ga uz stalno mešanje dinstati na umerenoj temperaturi. Posoliti i dodati list lovora.
Dodati suvi biljni začin (i rendanu koru od limuna), pa sve naliti sa 1, 5 l kipuće vode i promešati. Poklopiti i ostaviti da se kuva oko 30 minuta.
Posle tog vremena izvaditi neki komad šargarepe da ostane za dekoraciju. Ostalo ili prebaciti u blender ili izmiksajte štapnim mikserom Bilo da primenite prvu ili drugu metodu izvadite lovorov list iz šerpe.
Dodajte aceto balsamico, probajte, pa dosolite ako je potrebno i pobiberite.
Sipajte u posude i ukrasite iseckanim komadima šargarepe.
Prijatno!