• 05.10.2025.

Potaž od šargarepe

foto: pixabay.com/Einladung_zum_Essen

Potaž od šargarepe koji vredi probati.

Sastojci:

– 800 g šargarepe

– 1/2 manjeg korena celera

– 2 čena belog luka

– 1 limun

– 1 list lovora

– 1 kašičica suvog biljnog začina

– maslinovo ulje

– 2 kašike aceto balsamico

– so, biber

Priprema:

Očistiti šargarepu. Iseći je na komade. Oljuštiti čenove belog luka i iseći ih kao i celer.

Oprati limun, pa izrendati koru. Ovde budite oprezni, limun mora da ima koru koja može da da se koristi u ishrani. U suprotnom ovaj korak preskočite.

Staviti četiri kašike maslinovog ulja u šerpu, dodati povrće, pa ga uz stalno mešanje dinstati na umerenoj temperaturi. Posoliti i dodati list lovora.

Dodati suvi biljni začin (i rendanu koru od limuna), pa sve naliti sa 1, 5 l kipuće vode i promešati. Poklopiti i ostaviti da se kuva oko 30 minuta.

Posle tog vremena izvaditi neki komad šargarepe da ostane za dekoraciju. Ostalo ili prebaciti u blender ili izmiksajte štapnim mikserom Bilo da primenite prvu ili drugu metodu izvadite lovorov list iz šerpe.

Dodajte aceto balsamico, probajte, pa dosolite ako je potrebno i pobiberite.

Sipajte u posude i ukrasite iseckanim komadima šargarepe.

Prijatno!

Autor:Coolinarka

Violeta

Prethodni članak

Tri medalje za AK „Takovo“

Sledeći članak

Danas ističe rok za uplatu druge rate godišnjeg poreza na imovinu