• 05.12.2023.

Ambrozija može da nam zagorča život, doktori savetuju kako da nam bude lakše

foto: pixabay.com/cenczi

Načelnica dečije klinike „Dragiša Mišović“ Olivera Ostojić izjavila je za N1 da smo u periodu najintenzivnijeg cvetanja i polenizacije ambrozije, što osobama koje su alergične remeti svakodnevni život. Ljudima savetuje da koliko mogu izbegavaju kontakt sa polenom, a ukoliko je potrebno, jave se lekaru kako bi im bila prepisata adekvatna terapija.

Ostojić je objasnila da su simptomi alergije na ambroziju jutarnje kijanje u napadima, zaptivenost ili curenje nosa po čitav dan, kao i grebanje u grlu sa nadražajnim kašljucanjem.

Polenizacija ambrozije najintenzivinija je u avgustu i septembru, a u zavisnsoti od klimatskih uslova, može se produžiti na oktobar. Sagovornica N1 podestila je da se sa terapijom antihistaminicima kreće već krajem jula, i ti lekovi, kako je istakla, umanjuju tegobe i alergičnim osobama poboljšavaju kvalitet života.

Ostojić savetuje izbegavanje jutarnjih aktivnosti napolju, jer je tada polenizacija najjača, kao i zatvaranje prozora. Decu, dodala je, treba presvući kada se vrate iz parka, i redovno ih kupati i prati im kosu, kako bi se smanjio kontakt sa alergenom.

Alergijske bolesti su bolest savremenog društva, rekla je Ostojić i dodala da za njih postoji genetska predispozicija.

„Čim dete nedelju, dve dana krene da kija, kašlje, da ne može da ode u kolektiv, a nema povišenu temperaturu. Značajno je razlikovati alergije i virusne infekcije, alergije nemaju povišenu temperaturu i dugotrajnije su“, poručila je Ostojić roditeljima kako da prepoznaju simptome alergije.

Kazala je i da osobe koje znaju da su alergične na ambroziju, čim osete da ne mogu da izdrže sa opštim merama, treba da se jave lekaru kako bi se prepisala terapija.

Budući da ovih dana pada kiša, alergičnim osobama bi trebalo da bude lakše, jer se polen spira sa lišća i manje ga je u vazduhu. Ukazala je, međutim, da zagađenje vazduha može da bude okidač bolesti, kao i da je vetar problematičan jer raspršuje polen.

N1

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Violeta

Prethodni članak

Čivović: Preko 300 osoba primilo buster dozu vakcine protiv korone

Sledeći članak

U Kovid ambulanti juče preko 100 pregleda