• 4 јуна, 2020

Arheološka istraživanja srednjovekovnih lokaliteta (2009-2013)

foto: Saša Savović

Predstavljena stručna publikacija „Rudnik 1: arheološka istraživanja srednjovekovnih lokaliteta (2009-2013. godina)

Kao nijedna druga oblast kod nas, Rudnik se može podičiti gotovo neprekidnim rudarenjem od praistorije do današnjih dana. Nasuprot bogatoj istorijskoj građi koja svedoči o značaju i bogatstvu Rudnika u srednjem veku, stoje još uvek neprimereno skromna arheološka saznanja.

Zbog toga su, 2009. godine na Rudniku pokrenuta arheološka istraživanja u organizaciji Muzeja rudničko-takovskog kraja i Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Finansirana su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Opštine Gornji Milanovac i Muzeja rudničko-takovskog kraja.

– Namera je bila da se, uz proveru i sistematizaciju rezultata istraživanja iz 1980-ih godina XX veka, započne sa iskopavanjima u varošici Rudnik i najbližoj okolini, a da se potom radovi prošire i na druge delove planine. Stručna publikacija je posvećena istraživanjima obavljenim u periodu 2009–2013. godine, na četiri lokaliteta nedaleko od centra varošice: lokaliteti Stacionar, Dvorište Slobodana Markovića i Imanje Nikića na potesu Drenje i lokalitet Madžarsko brdo na obronku Male Kelje – ističu u Muzeju rudničko – takovskog kraja.

Publikacija je koncipirana kao zbornik radova u čijem nastanku je učestvovalo 12 renomiranih imena iz Arheološkog instituta, Filozofskog fakulteta, Akademije SPC za umetnost i konservaciju, Narodnog muzeja i Galerije fresaka u Beogradu, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, Gradskog muzeja Bečej, Narodnog muzeja u Čačku i Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Objavljenim rezultatima arheoloških istraživanja i konzervatorskih tretmana, kao i analitičkom obradom keramičkog, osteološkog, metalnog, staklenog, fresko i numizmatičkog materija, dobijeni su značajni podaci vezani za period najvećeg uspona Rudnika u srednjem veku.

„Veliku zahvalnost na saradnji i pomoći pri istraživanjima i publikovanju dugujemo Rudniku i flotaciji „Rudnik“, Kompaniji „Takovo“, Kompaniji Dunav osiguranje A.D. Beograd, firmama Petrović DOO Majdan, Enterijer stil Gornji Milanovac i arhitekti Ranku Tomiću. Kvalitetu publikacije su doprineli prevodilac Gordana Sekulić i grafički dizajner Veljko Trojančević,“ kažu nadležni u Muzeju rudničko-takovskog kraja.

O naučnoj publikaciji koja je posvećena rezultatima prvih pet godina arheoloških iskopavanja, govorili su urednici dr Dejan Radičević, docent na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Ana Cicović, viši kustos arheolog Muzeja rudničko-takovskog kraja, a u ime autora obratili su se dr Nemanja Marković, istraživač saradnik Arheološkog instituta u Beogradu i Slobodan Bogojević, viši konzervator Narodnog muzeja u Čačku.

Violeta

Prethodni članak

JKP: Naša obaveza je da kontejnere sa seoskog područja praznimo jednom sedmično

Sledeći članak

Miloš Radović i novosadski tamburaši