• 15 avgusta, 2020

Arheološko leto na Rudniku

foto: Muzej RTK

Arheološka istraživanja na planini Rudnik, nastavljaju se početkom avgusta u okviru višegodišnjeg projekta Muzeja rudničko-takovskog kraja i Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu (rukovodioci dr Dejan Radičević i viši kustos arheolog Ana Cicović).

Dvanaesta kampanja istraživanja će trajati mesec dana. Pored nastavka iskopavanja na lokalitetu Drenje-Kojovača, ove godine se istražuje i srednjovekovna crkva na imanju Milana i Sigolene Vujić u Zagrađu.

Na vrhu Ostrvici i na padinama ispod njega, nalaze se ostaci većeg srednjovekovnog utvrđenja. Tvrđava je služila za odbranu rudnika, zaštitu okolnog stanovništva i od početka XV veka bila sedište značajne teritorijalno-upravne jedinice.

Tokom 1985. godine, Arheološki institut iz Beograda je preduzeo iskopavanja manjeg obima Velikog grada, Podgrađa i prostora van bedema na lokalitetu Metaljka. Tom prilikom, na lokalitetu Metaljka, pronađena je kvalitetno građena crkva sa ostacima živopisa. Iako otkrivena pre 35 godina, njeno istraživanje je čekalo do sada. O srednjovekovnoj Ostrvici se dosta zna zahvaljujući pisanim izvorima, ali uz pomoć istraživanja imaćemo konkretne, materijalne dokaze života i funkcionisanja ove tvrđave i njenog podgrađa – kažu u Muzeju RTK

Prema njihovim rečima Ministarstvo kulture sufinansira istraživanja sa 1.000.000,00 dinara. Kao i prethodnih godina radove pomažu firme „Contango“ i „Kompanija Takovo“.

Istraživanje i prezentacija praistorijskog rudnika na lokalitetu Prljuša je takođe podržano od strane Ministarstva kulture. U julu su obavljena arheološka istraživanja u organizaciji Arheološkog instituta u Beogradu kojima rukovodi dr Dragana Antonović.

Na osnovu dosadašnjih istraživanja, u Muzeju rudničko-takovskog kraja, očekuju i ove godine zanimljive pronalaske koji će još više doprineti interesovanju za Ostrvicu i planinu Rudnik.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Vučić: Vlada danas uvodi nove mere, moratorijum na kredite, minimalci…

Sledeći članak

Šutić: Poslednjih dana povećan broj hospitalizovanih na kovid odeljenjima