• 30.09.2023.

Bele poklade širom opštine (+FOTO)

foto: privatna arhiva

Predškolci koji pripremni predškolski program pohađaju na terenu u Takovu,  Brđanima, Ugrinovcima i Vraćevšnici obeležili su Bele poklade ili kako se u narodu još naziva Belu nedelju.

foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva

Na inicijativu vaspitačice Jelene Ponjavić koja je prošle godine obeležila ovaj stari narodni običaj sa predškolcima u Vraćevšnici, ove godine su se i  koleginice Milena Milojević, Jovana Ćirović i Jovana Mišković u svojim radnim jedinicama, pridružile, organizovale i maskirale decu prošetavši kroz Takovo, Brđane i Ugrinovce. 

foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva

Zanimljivo je i to da su poklade vreme kada mlađi članovi porodice treba da „vode glavnu reč“, pa se tih dana zbijaju šale, organizuju se igranke i svi se zabavljaju.

foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva

– Ovo je tradicionalna priprema pred najduži i najstroži Vaskršnji post.  S obzirom, da se ovaj stari običaj polako gubi u narodu, mi smo imale želju da ga oživimo u našim predškolskim grupama i nadamo se da će postati tradicija! Zahvaljujemo se svima koji su decu darivali slatkišima, novcem i što je najvažnije lepim rečima jer su ova dečica to i zaslužila! Neka nam je na zdravlje i spasenje početak Velikog posta i da najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs dočekamo u miru i slozi – izjavile su vaspitačice. 

foto: privatna arhiva

GMinfo

 

Violeta

Prethodni članak

Bela knjiga o multiploj sklerozi: Namenjena i pacijentima i lekarima

Sledeći članak

Metalac sutra u Milanovcu protiv Mačve