• 07.12.2023.

BIRODI: Učešćem Vučića u izborima krši se i Zakon o sprečavanju korupcije

Foto: Pixabay, ilustracija

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je da učešće predsednika Srbije, kao marketinškog aktera u okviru parlamentarnih izbora, krši Zakon o sprečavanju korupcije jer se narodni poslanici stavljaju u zavisan položaj prema predsedniku Republike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić davanjem imena izbornoj listi Srpska napredna stranka diže njen rejting, a time i broj poslanika, navodi u saopštenju BIRODI uz ocenu da u zamenu za to poslanici SNS ne kažnjavaju neustavno ponašanje predsednika države, što bi po Ustavu morali da urade.

Na mešanje partijske i javne funkcije predsednika Vučića je ukazala je i posmatračka misija Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u svom izveštaju iz 2020. kada je navedeno da je takvo ponašanje suprotno deklaraciji iz Kopenhagena iz 1990, naveo je BIRODI.

Direktor Biroa Zoran Gavrilović predložio je ranije da Vučić ili povuče svoje ime iz naslova liste SNS ili podnese ostavku na mesto predsednika i bori se za mesto premijera.

U saopštenju se navodi da su te njegove reči na televiziji Pink i Prva banalizovane i svedene na zahtev BIRODI da Vučić podnese ostavku, te se ocenjuje da je to spinovanje i da je takvo ponašanje suprotno Pravilniku o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga i da je zbog toga BIRODI podneo prijavu Regulatornom telu za elektronske medije.

Izvor: N1/FoNet

Violeta

Prethodni članak

Šest stvari koje treba da znate o cvetu Natalijina ramonda

Sledeći članak

Kabinet predsednika opštine: Nova strategija za unapređenje proizvodnje i položaja milanovačkih poljoprivrednika