• 05.12.2023.

Branimiru Brstini uručena nagrada „Mija Aleksić – Biti glumac“ (FOTO)

foto: gminfo.rs

Branimir Brstina jugoslovenski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac dobitnik je prestižne nagrade “Mija Aleksić – biti glumac” za 2023. godinu koju dodeljuje Kulturni centar “Mija Aleksić” Gornji Milanovac.

foto: gminfo.rs

Esnafsko priznanje za izuzetan doprinos umetnosti glume, koje dodeljuje Kulturni centar „Mija Aleksić“ iz Gornjeg Milanovca, Brstina je dobio na predlog prethodnih laureata, Nenada Jezdića, Nebojše Dugalića, Gordana Kičića, Vesne Trivalić i Olge Odanović, a svečano mu je uručeno sinoć, 26. septembra, u okviru manifestacije „Dani Mije Aleksića”.

foto: gminfo.rs

Nisam imao čast i zadovoljstvo da ga lično upoznam. Ali ako sam išta o glumi naučio onda sam to najviše naučio od naših velikana i od Mije Aleksića, kao jednog od njih. Imao sam sreće da sam imao profesora koji je bio Mijin vršnjak pa nas je onako mlade i nadobudne umeo da opominje i ukazuje na to da puno pažnje obratimo na naše velikane. I tada bi diktirao imena među koji je bio i Mija Aleksić. Po nekom ličnom izboru je svako birao nekog svog „majstora“, onoga od kojeg će najviše i za najkraće vreme naučiti. Čini mi se da sam to prepoznao u njegovim delima koje sam imao prilike da gledam, jer nisam uspeo sa njim da radim jer on tada nije bio u pozorištu. Ali sam tada od radija, preko televizije i filma mogao da vidim i učim od našeg Mije Aleksića. Pa hvala mu na tome što mi je bio jedan od profesora iako on nije ni znao. Želeo bih da u slavu pozorišta, u slavu umetnosti i u slavu našeg MIje Aleksića dodam još nešto. Jagoš Marković biće presrećan kada ga sretne jer će sa njim moći da radi veličanstvene predstave tamo gde se oni sada nalaze. Slava im – poručio je Branimir Brstina, ovogodišnji dobitnik nagrade.

foto: gminfo.rs

Ceremoniji dodele prisustvovali su i članovi porodice Aleksić.

– Čestitam ovogodišnjem dobitniku, gospodinu Branimiru Brstini, ali hteo bih da se zahvalim Opštini Gornji Milanovac i Kulturnom centru što gaje uspomenu na mog oca i što će, znam, to raditi još 100  godina – kazao je Velibor Aleksić, sin pokojnog Mije Aleksića.

foto: gminfo.rs

KOVAČEVIĆ: KAO ŠTO SAM I OBEĆAO OVA USTANOVA KULTURE NA STOGODIŠNJICU OD ROĐENJA NAŠEG GLUMCA PONELA JE IME „MIJA ALEKSIĆ“ 

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević rekao je da je Milanovac jedinstven po tome što se u njemu uručuje nagrada, koju glumac dodeljuje glumcu.

foto: gminfo.rs

-„Mija Aleksić – Biti glumac“ je velika nagrada u velikom našem Kulturnom centru. Kao što sam i obećao ova ustanova kulture na stogodišnjicu od rođenja našeg glumca ponela je njegovo ime „Mija Aleksić“. Mija je to zaslužio svojim radom a mi na ovaj način pokušavamo da ostanemo dostojni naših predaka i sećamo se velikih dela i velikih ljudi iz našeg kraja – kazao je Kovačević.

foto: gminfo.rs

U ime Kulturnog centra, publici se obratio i direktor te ustanove, Dragan Arsić koji je čestitao ovogodišnjem dobitniku i rekao da bi i Mija bio srećan da vidi da je sve veći broj dobitnika ovog velikog priznanja.

foto: gminfo.rs

Program obeležavanja 100 godina od rođenja Mije Aleksića i svečanu dodelu nagrade upotpunjen je predstavom O SOLO MIJO, koja je zamišljena kao omaž velikom glumcu.

foto: Fb KCGM

Predstavu je na scenu postavio reditelj Ivica Vidanović. Scenario potpisuje Božidar Knežević, a uloge tumače: Radomir Nikolić, Ivan Perković i Sofija Ristić.

foto: gminfo.rs

IZLOŽBA “Mija Aleksić – biti glumac”

Obeležavanje 100 godina od rođenja Mije Aleksića, 26. septembra 2023. godine započelo je predstavljanjem retrospektivne izložbe Bobana Stefanovića “Mija Aleksić – biti glumac”.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Za razliku od premijernog predstavljanja 2013. godine izložba je upotpunjena brojnim fotografijama i dokumentima.

MIJA ALEKSIĆ

foto: Facebook Kulturni Centar Gornji Milanovaca

Mija Aleksić velikan srpskog i jugoslovenskog glumišta, rođen je 26. septembra, u Gornjoj Crnući, 1923. godine (Gornji Milanovac), i svojom slavnom glumačkom karijerom zadužio je zavičaj da mu se na adekvatan način oduži.

foto: gminfo.rs

Da kroz festivalsku manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno, i da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio, i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

foto: gminfo.rs

Milosav Mija Aleksić – kao glumac Srpskog narodnog pozorišta okruga kragujevačkog prvu ulogu realizovao je u predstavi “Devojačka kletva” 1943. godine. Iz Kragujevca je 1949. prešao u Beograd u Narodno pozorište. Prva uloga u ovom pozorištu bio je stražar u predstavi “Hamlet”. Potom su usledili nastupi na pozorišnim scenama Beograda, ali i šire.

foto: gminfo.rs

Tokom blistave karijere ostvario je niz značajnih uloga.

Igrao je u više od 50 filmova. Za svoje glumačke bravure okitio se brojnim nagradama i najvrednijim društvenim priznanjima.
Preminuo je u Beogradu 12. marta 1995. godine.

Mijina glumačka pravila

l uvek počinji sve ispočetka. Smešno je ono što je istinito.  Ne forsiraj ulogu, nego je postepeno osvajaj, ali sa strašću. Igraj estradu kao najvišu komediju.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Daj sebi vremena da odigraš suštinu. Od smeha do suza jedan korak. Ceni reč, ali i ćutanje. Stotu predstavu igraj kao i prvu, ali bolje. Voli publiku, ali joj se ne udvaraj. Igraj za partnera jer on igra za tebe.

Violeta Popović, gminfo.rs

 

Violeta

Prethodni članak

Ozoniranje 17: O istini i napadima na aktiviste je reč (AUDIO)

Sledeći članak

JKP: Početak grejne sezone se približava, privodimo kraju remontne radove