• 24 septembra, 2020

Brnabić: Penzionerima u narednih mesec dana 4.000 dinara pomoći

foto: Instagram @kancelarijaite

Turizam, transport i logistika su trenutno najugroženiji sektori u Srbiji, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Brnabić je rekla da će sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom sutra imati sastanak sa hotelijerima, a povodom aktuelnih problema izazvanih situacijom sa virusom korona.

„Ovo su neke prve mere, pa ćemo ih svakako menjati ili dopunjavati kako bismo bili na raspolaganju privredi, kako bi efekat na našu ekonomiju bio što manji, a svakako ćemo ga imati“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da će, prema najkonzervativnijim procenama, pandemija virusa korona imati uticaj smanjenog globalnog privrednog rasta od 0,5 odsto. Što se tiče privrednog rasta, premijerka je navela da je rast investicija uvek najbolji lek za usporavanje rasta. Zato su donete dve odluke.

„Narodna banka Srbije je promptno reagovala i juče je obavestila sve o svojoj odluci da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, na 1,75 odsto. S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujemo da će ova mera doprineti povećanju kreditne aktivnosti. Pratićemo dalje zajedno sa NBS, a pratićemo i druge zemlje šta rade i prilagođavati mere potrebama naše privrede i ekonomije“, rekla je Brnabić.

„Druga odluka je da uložimo dodatna sredstva od 24 milijardi dinara, 200 miliona evra, u infrastrukturu, kako bismo stimulisali rast, a ubrzali i implementaciju programa Srbija 2025. Ovo će, bez sumnje, dodatno donekle ublažiti efekte na naš rast i privredu, a odlična stvar je što smo mi proteklih godina radili na većoj disciplini, i dobro je što mi već imamo spremne neke projekte i tehničku dokumentaciju, pa možemo da krenemo sa realizacijom ili sa javnim nabavkama, jer imamo sredstava.“

Dodaje da će dodatne mere biti donete i za najugroženije delove stanovništva, najstarije prvenstveno.

„Iz budžeta ćemo izdvojiti dodatna sredstva za penzionere. U narednih mesec dana obezbedićemo penzionerima dodatnu pomoć u iznosu od minimalno 4.000 dinara“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da ministar finansija Siniša Mali predsednik PKS Marko Čadež imaju redovne sastanke sa trgovinskim lancima u Srbiji, i vode računa da svega bude dovoljno i da prodavnice budu uredno snabdevene.

„Ima dovoljno poljoprivrednih proizvoda i u robnim rezervama i u prodavnicama“, tvrdi Brnabić.

Premijerka je zaključila da je situacija u našoj privredi stabilna i da nema razloga za paniku.

U toku dana pravilnici kako firme da se ponašaju

Danas u toku dana ćemo doneti tačne pravilnike kako firme da se ponašaju prema zaposlenima koji moraju da budu u izolaciji, izjavila je Brnabić.

„Razmišljamo o tome, mi smo jutros dogovorili da će PKS davati sve informacije privredi kako bi se oslobodile sve druge linije za građane. Dobili smo dopise i od sindikata, treba da sagledamo specifične situacije i da vidimo pojedinačne slučajeve jer su sektori različiti“, rekla je Brnabić.

Kako je objasnila, različite industrije posluju različito tako da neki sektori i u izloaciji mogu da rade od kuće i da budu jednako produktivni zahvaljujući tehnologiji.

„Danas ćemo sagledati u toku dana situaciju i sesti sa sindikatima potom da vidimo šta možemo da uradimo“, rekla je Brnabić i dodala da je bitno ne podizati paniku već imati međusobnu solidarnost i saradnju.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je komora u stalnoj komukaciji sa kompanijama.

„Zamolili smo strane kompanije da nam daju svoje primere iz svojih zemalja i već se priprema komparacija od internih pravlnika do onih koji su uvodili predstavnici vlada kada je u pitanju borba sa posledicama virusa“, rekao je Čadež.

Dodao je da će danas imati danas sastanak sa svim poslovnim asocijacijama koje su aktivne u Srbiji i da očekuje konkretne predloge.

Autor: Blic, Novosti

Violeta

Prethodni članak

U Opštoj bolnici u Milanovcu zabranjene posete pacijentima

Sledeći članak

I Muzej rudničko-takovskog kraja otkazuje programe