• 20 januara, 2021

Čivović: Stigle dodatne doze vakcina protiv koronavirusa, u toku imunizacija zdravstvenih radnika (FOTO)

Vakcinacija zdravstvenih radnika protiv covdi-19, foto: gminfo.rs

Domu zdravlja Gornji Milanovac juče je dopremljena nova količina doza vakcina Pfizer – BioNTech COVID – 19, potvrdio je v.d. direktora te zdravstvene ustanove Aleksandar Čivović.

Prema njegovim rečima u ponedeljak su vakcinisana 23 zdravstvena radnika i danas u toku dana bi trebalo još toliko njih da primi vakcinu protiv covid-19.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

– Vakcinacija zdravstvenih radnika, a kasnije i svih koji budu želeli, obavljaće se u Opštoj 1 (Dom zdravlja), ulaz pored Apoteke. Danas u Beogradu imamo sastanak u Ministarstvu zdravlja na kome će biti, verovatno, razradjena strategija sprovodjenja masovnije imunizacije stanovništva. Mi smo za te potrebe opredelili devet timova u okviru Doma zdravlja, i intezivno se rade obuke i treninzi. Za sada nije najjasnije šta znaći vakcinacija na terenu, da li će to biti u terenskim ambulantama ili kao što je u Beogradu na sajmu – rekao je Čivović.

On navodi da se sa današnjim vakcinisanjem zaokružuje broj od 46 zdravstvenih radnika koji su se prijavili za imunizaciju.

U kontaktu sam i sa ostalim kolegama iz Moravičkog okruga i svuda su te brojke negde oko 10 odsto zdravstvenih radnika koji su se prijavili za vakcinaciju. U Gornjem Milanovcu dosta radnika je bilo u izolaciji i preležalo koronu i onu su dali prednost kolegama koji nisu bili u kontaktu sa virusom. Vakcinacija je trajnije i jedino rešenje u ovoj epideiji – rekao je Čivović i dodao da se zdravstveni radnici i dalje prijavljuju i on očekuje da će svi biti vakcnisani.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja kaže da prijavljivanje za vakcinaciju trenutno se vrši preko portala eUprava i prema njegovim rečima trenutno ima oko 200.000 prijavljenih građana.

– To nije jedini način prijavljivanja jer zainteresovani sugrađani moći će da se prijave i preko svojih izabranih lekara, ali detaljnije ćemo sve znati do kraja nedelje kada ćemo imati konkretna uputstva.

Aleksandar Čivović, v.d. direktora Doma zdravlja Gornji Milanovac

Čivović ističe da istovremeno pratimo epidemiološku situaciju na teritoriji milanovačke opštine i shodno tome prilagođavaju i rad Kovid ambulante Doma zdravlja.

– Pre šest dana imali smo oko 70-tak pregleda u toku dana, pa je išlo i do 167, evo juče smo imali oko 140 pregleda.  Do kraja nedelje pratićemo da li će biti porasta, posebno prvih pregleda. Tako da radno vreme Kovid ambulante ostaće ovako još par dana. Ukoliko bude ostalo u ovim okvirima brojki onda ćemo se od ponedeljka vratiti na radno vreme do 20 sati, jer sada je do 22h. Deo Kovid sistema više nije Opšta 1, ona će biti korišćena isključivo za imunizaciju, dok ne budemo dobili neke druge instrukcije koje iziskuju izmeštanje iz sedišta ustanove – kazao je Čivović.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

On navodi da Kovid ambulanta će zadržati svakodnevni rad od pet ekipa, s tim što će medjusmenu izmesititi u mobilnu ambulantu tj. kontejner koji se nalazi pored Doma zdravlja.

V.P. gminfo.rs

 

Violeta

Prethodni članak

Šutić: U kovid odeljenjima 37 pacijenata, preminula jedna osoba

Sledeći članak

Kupujem albume