• 10 avgusta, 2020

Covid-19 u GM: Broj potvrđeno pozitivnih na koronavirus 21

foto: gminfo.rs

„Prema do sada pristiglim rezultatima testiranih još jedno lice je potvrđeno pozitivno na koronavirus. Takođe, u Dom zdravljha su upućena i dva lica koja žive, odnosno rade van teritorije opštine Gornji Milanovac, jer su u Beogradu, odnosno Čačku testirane, i rezultati testa su potvrdili da su pozitivni na Covid-19. Imajući u vidu sve napred navedeno, na teritoriji naše opštine trenutno je 21 lice koje je potvrđeno pozitivno,“ potvrdio je doktor Aleksandar Čivović, v.d. direktora Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu.

Od tog broja četiri osobe su izlečene, šest se nalazi u Kliničkom centru Kragujevac, tri su hospitalizovana u Opštu bolnicu Gornji Milanovac, a ostali se nalaze u kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana. Nakon što prođe 14 dana izolacije, odnosno pet dana bez simptoma, radi se kontrolni bris i ukoliko je negativan, lica se oslobađaju obaveze boravka u izolaciji – rekao je Čivović.

Prema njegovim rečima u Kovid ambulanti Doma zdravlja Gornji Milanovac juče (6. jul) u toku dana pregledano je 56 lica, uzorkovana je krv za 27 laboratorijskih analiza, sačinjeno je 15 RTG snimaka pluća i odrađeno 24 serološka testiranja. Uzet je i jedan nazofaringealni bris. Pored ovoga odrađeno je i 11 seroloških testova na lični zahtev kao i zbog planirane hospitalizacije.

Čivović kaže da su obavljene i dve hospitalizacije iz Kovid ambulante, a na osnovu kliničke slike. Jedno lice je smešteno u Opštu bolnicu Gornji Milanovac, a drugo na infektivno odeljenje Opšte bolnice Čačak,  oba lica su imala obostranu upalu pluća.

– Savetujemo svima koji dolaze u Kovid ambulantu da redovno uzimaju propisanu terapiju i da obavezno doručkuju, a poželjno je da uz sebe imaju i nešto za osveženje (flašica vode) jer u suprotnom sebe izlažu dodatnom riziku dok čekaju da budu pregledani. Svim sugrađanima preporučujemo da u javnom životu koriste lična zaštitna sredstva i izbegavaju rizike, što bi uz češće pranje ruku i držanje distance bile sasvim dovoljne mere za zaštitu sebe, porodice i zajednice – zaključio je Čivović.

 

V. Popović gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Zakazana konstitutivna sednica Skupštine opštine Gornji Milanovac

Sledeći članak

Metalac Print – Prijem u radni odnos