• 28 маја, 2020

COVID-19 u GM: Još dva slučaja na proveri; poljoprivrednici mogu da traže odbrenje za kretanje zbog specifičnosti posla (VIDEO)

foto: gminfo.rs

Broj osoba koje su obolele od korona virusa, a da je testovima to utvrđeno, u Milanovcu je i dalje dva. Međutim, još toliko je u protekla 24 sata primljeno u Opštu bolnicu sa sumnjama da imaju COVID-19. Jedno od njih je bilo u kontaktu sa ranije obolelim, a koji se i dalje nalazi u KBC Kragujevac na respiratoru, informacije su od jutros iz Štaba za vanredne situacije.

Detaljnije sa jutrošnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije, na linku u videu. OVDE

Prema rečima direktora Bolnice, Predraga Šutića, pacijent u Kragujevcu je sada stabilnih vitalnih parametara, i prebačen je sa infektivnog odeljenja u urgentni centar gde se smeštaju osobe kod kojih je dokazan korona virus.

foto: gminfo.rs

U našoj bolnici, na grudnom odeljenju leži troje pacijenta sa respiratornim tegobama, za jedno lice očekujemo rezultate, mada, još juče je ono odreagovalo na terapiju za klasičnu upalu pluća, što ukazuje da verovatno nije u pitanju COVID-19, ali sačekaćemo ishod testa. Drugo dvoje su dobrog opšteg stanja, imaju temperaturu, ali i njihov odgovor na inicijalnu terapiju je dobar. Do uzorkovanja za njihove testove doći će tokom dana, jer čekamo instrukcije o poroceduri slanja, pošto se upravo otvara centar za testiranje u Kraljevu, gde ćemo mi ubuduće slati uzorke. – pojasnio je Šutić za GMInfo.

Oba rendgena, nabavljena od Vojske Srbije, uspešno su instalirana, izvršene su manje popravke, i oni rade savršeno, potvrdio je Šutić. O tome kako poljoprivrednici da postupe za svoje redovne poslove u okolnostima ograničenog kretanja, govorio je komandant Štaba, predsednik opštine, Dejan Kovačević:

foto: gminfo.rs

Imali smo ovih dana mnogo poziva od poljoprivrednih proizvođača, uglavnom starijih od 65, a koji mahom žive na gradskom području, i pitaju kako da u policijskom času obavljaju svoje poslove, s obzirom na to da domaće životinje ne prepoznaju policijiski čas i moraju na vreme dobijati sve što je neophodno. Ministarstvo poljoprivrede omogućilo je za poslove u oblasti stočarstva, pčelarstva i ratarstva, podnošenje zahteve za odborenje kretanja, i to Sektoru za poljoprivrednu inspekciju, – rekao je Kovačević i dodao:

foto: gminfo.rs

Sve informacije o proceduri nalaze se na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Opštinska Kancelarija za poljoprivredu je u svakodnevnom kontaktu sa službama Ministarstva, kao i sa poljoprivrednicima sa područja naše opštine, – rekao je on. – Pružamo im tako informacije kako treba da podnesu ove zahteve, dok onima koji to nisu u mogućnosti da urade elektronskim putem, podsnosimo zahteve upravo iz Kancelarije za poljoprivredu.

foto: GMInfo

Po dobijanju odobrenja, proizvođači popunjavaju potvrdu koja se nalazi na sajtu, koju potom moraju odštampanu nositi sa sobom. Rok za dobijanje odobrenja je 48 sati. O svim dodatnim razjašnjenjima, mogu dobiti informacije na telefon opštinske Kancelarije za poljoprivredu, 515-0528, ili na njihovu mejl adresu koja se inače nalazi na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Gornji Milanovac. 

V.Popovcić/M.Mijatović/GMInfo

Milos

Prethodni članak

Odložen 12. Srpski festival svetske muzike

Sledeći članak

Dezinfekciono sredstvo (natrijum-hipohlorit) građani mogu preuzeti u JKP