• 25 juna, 2021

Covid -19 u GM: Nema novih potvrđeno pozitivnih na koronavirus, stigla manja količina briseva

foto: gminfo.rs

Nema novih potvrđeno pozitivnih lica na covid-19 na teritoriji opštine Gornji Milanovac, potvrdio je doktor Aleksandar Čivović, v.d. direktora Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu.

Prema njegovim rečima u toku jučerašnjeg dana u KOVID ambulanti Doma zdravlja Gornji Milanovac obavljeno je 47 pregleda, a na osnovu postavljenih indikacija uzorkovana je krv za 21 laboratorijsku analizu, i 16 lica je upućeno na izradu RTG snimka pluća.

On ističe da za 18 lica je obavljeno serološko testiranje, a uzeto je i 13 nazofaringealnih briseva, od kojih su dva bila kontrolna (za lica kojima ističe period izolacije od 14 dana). 

– Nije bilo novih hospitalizacija. Ukupan broj potvrđeno pozitivnih lica u ovom drugom špicu prvog talasa je i dalje petnaest. Od tog broja za dva lica su stigli negativni rezultati testa koji je rađen na isteku perioda izolacije tako da možemo reći da su izlečeni, dva lica se nalaze u Kliničkom centru Kragujevac, dva potvrđeno pozitivna se trenutno nalaze u Opštoj bolnici Gornji Milanovac, a devet lica kao i njihovi kontakti su u kućnoj izolaciji, jer je ispoljena klinička slika blaga. Njihovo zdravstveno stanje se prati i nadgleda – kaže Čivović.

On dodaje da na grudnom odeljenju Opšte bolnice Gornji Milanovac leže i četiri lica za koja nisu stigli pozitivni rezultati testa, ali su hospitalizovani prethodnih dana zbog ispoljene kliničke slike koja ukazuje na KOVID 19.

– Tokom jučerašnjeg dana isporučena nam je i manja količina novih briseva za PCR testiranje, tako da ih u ovom momentu imamo dovoljno, a očekujemo i isporuku dogovorenih većih količina, na osnovu iskazanih dnevnih potreba naše ustanove. Sve vreme se vrši i komercijalno testiranje – serološko, a nakon isporuke dogovorenih količina imaćemo dovoljno testova i za testiranje PCR metodom na lični zahtev, jer je povećano interesovanje za ovu vrstu testiranja na zahtev – zaključio je doktor Aleksandar Čivović, v.d. direktora Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu.

Preporuka lekara našim sugrađanima je da koriste ličnu zaštitnu opremu u zavtorenom prostoru i javnim mestima, da drže distancu i izbegavaju rizike kako bi u ovim uslovima proglašene epidemije sačuvali sebe, porodicu i zajednicu. Češće pranje ruku ne bi trebalo zaboraviti.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Čitalac reporter: Znak koji pada

Sledeći članak

Nagrađeni najbolji učenici opštine Gornji Milanovac