• 29 маја, 2020

COVID-19 u GM: Nema registrovanih novoobolelih; 20 radnika ide na obuku za uzimanje test-uzoraka (VIDEO)

foto: GMInfo

Tokom protekla 24 sata nije registrovan nijedan novi oboleli od COVID-19 u Milanovcu, podaci su koje je GMInfo, osim ostalog, dobio jutros u Štabu za vanredne situacije. Za osobu koja je juče upućena na infektivno odeljenje Kliničkog centra Kragujevac, utvrđeno je da boluje od upale pluća. Nalazi se i dalje na respiratoru, a rezultat testa na koronavirus trebalo bi da bude gotov do kraja dana.

U međuvremenu je dvoje hospitalizovano u milanovačku Opštu bolnicu. Obe su smeštene u karantinske prostorije, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Predrag Šutić. Prva osoba, starije dobi, zbog komplikacija kod upale pluća; rezultat njenog testa na koronavirus očekuje se tokom dana.

Druga osoba je vraćena sa infektivnog odeljenja bolnice u Čačku, a posle kontrole u Kragujevcu, kao kovid-negativna, na lečenje u Milanovac, i to zbog komplikacija koje nisu direktno povezane sa respiratornim sistemom. Bez obzira na to, kaže Šutić, njeno stanje se i dalje pažljivo prati.

Čivović, Kovačević, Šutić, foto: GMinfo

Kršenja oba vida ograničenja kretanja nije bilo između 17 sati juče i jutros u 05. Prema rečima Dejana Kovačevića Gornji Milanovac bi trebalo da dobije mobilne respiratore.

Ono što je dobro za naš grad, bolnicu i Dom zdravlja to je da ćemo dobiti mobilne respiratore.  Predsednik Aleksandar Vučić je nabavio mobilne respiratore i jedna količina biće opredeljena Opštoj bolnici i Domu zdravlja. Nadam se da ćemo danas u toku dana dobiti infomacije koji su to respiratori i koliko ćemo ih dobiti. Moramo izdržati naredne dve sedmice da budemo samodisciplinovani kako bi sve ovo prošlo na najbolji mogući način – rekao je Kovačević za GMInfo i dodao:

foto: gminfo.rs

Na brojeve Kol centra do danas je upućeno 820 poziva sugrađana, i to 345 poziva za zdravstvenu pomoć i 475 za dodatne informacije, dok je na osnovu toga bilo 50 isporuka lekova i hrane na kućnu adresu, sa ukupno 135 paketa. Što znači da smo socijalno ugrožene zbrinuli sa ovim paketima pomoći – rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima iduće sedmice počeće pakovanje paketa pomoći za panzionere i ugrožene građane koji nemaju primanja. Napravljeni su timovi koji će to raditi, za početak će to biti radno angažovani iz lokalne samouprave i javnih preduzeća, a preko Niveus tima i volontera paketi će biti uručeni najugroženijim Milanovčanima.

foto: GMInfo

Direktor Doma zdravlja, Aleksandar Čivović, istakao je da su juče, na zahtev Ministarstva zdravlja, poslali spisak sa 20 ljudi koji će ići na obuku za uzimanje briseva/uzoraka, a da bi se povećao obim testiranja, kako samih zdravstvenih radnika, tako i osoba koje pokazuju simptome slične oboljenju od COVID-19.

foto: gminfo.rs

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice u toku je instalacija vojnog rendgen aparata koji će biti namenjen isključivo u delu procedure dijagnostikovanja i praćenja stanja pacijenata eventualno pozitivnih na koronavirus. I drugi rendgen aparat iz magacina Vojske Srbije u Milanovcu biće donet na raspolaganje Opštoj bolnici.

U predstojeći četvrtak ističe 14 dana koliko traje obevezna kućna izolacija za prvu grupu sugrađna koji su doputovali u Milanovac iz područja sa većom koncentracijom obolelih od koronavirusa.

M.Mijatović/V.Popović/GMInfo

Milos

Prethodni članak

Olujni vetar noćas na Rudniku čupao drveće

Sledeći članak

Prodavnice koje će biti otvorene od 04-07h u nedelju, 29. marta